Vesti

MODNA REVIJA RENATA BALESTRE „MODA I OPERA" 24. APRILA NA VELIKOJ SCENI

7 april 2015

Modna revija proslavljenog italijanskog modnog kreatora, dizajnera i kostimografa Renata Balestre pod nazivom “Moda i opera”, u organizaciji Modne agencije „Fabrika" i kompanije “Telegrup”, biće održana u petak 24. aprila (20,00) na Velikoj sceni.
Na konferenciji za novinare, održanoj 7. aprila u foajeu Druge galerije, najavljeno je da će biti prikazano oko 160 modela kao manji pregled Balestrine karijere, sa akcentom na operi.
V.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić istakao je da mu je veoma drago što je Balestra ponovo u Beogradu i što će baš u tom teatru prirediti reviju koja će, kako je naglasio, “predstavljati jedan značajan i veliki društveni događaj kod nas”.
- Veoma smo srećni i radosni što ćemo ponovo sarađivati sa gospodinom Balestrom na jednom ovako interesantnom projektu koji se kod nas viđa jednom u deset godina – rekao je on i podsetio da je ta ikona modne industrije i jedno od najvećih imena iz prvih generacija modnih gurua, 1998. godine u Narodnom pozorištu dizajnirao kostime za legendarnu postavku opere "Pepeljuga" Đoakina Rosinija.
Ova kultna predstava, premijerno je izvedena 17. oktobra 1998. godine pod dirigentskom upravom Dejana Savića, u režiji Jagoša Markovića i sa Jadranskom Jovanović u naslovnoj ulozi.
Savić je najavio da će “Pepeljuga”, koja se godinama igrala na “kartu više”, uskoro biti obnovljena i uvrštena u redovan operski repertoar Velike scene.
Takođe, najavio je i mogućnost nove saradnje sa tim kreatorom svetske reputacije koji je veoma zainteresovan da ponovo radi u Narodnom pozorištu.
Revija, koju će otvoriti prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jadranka Jovanović, biće sastavljena iz nekoliko delova i obuhvataće segment posvećen operskoj muzici, izložbu kostima iz “Pepeljuge”, svetsku premijeru Balestrine najnovije kolekcije, kao i retrospektivu cele njegove karijere, od sedamdesetih godina prošlog veka, do danas.
Jovanović je istakla da joj je veoma drago što joj se ukazala prilika da se ponovo sretne sa Balestrom i tom prilikom zahvalila se poznatom dizajneru na podršci koju je pružio Srbiji tokom bombardovanja 1999. godine.
- Taj njegov ljudski, topao gest je nešto što ću pamtiti celog života. On je veliki umetnik i osvedočeni prijatelj naše zemlje i našeg naroda. Srećna sam što je ponovo sa nama – istakla je ona i podsetila da je premijera “Pepeljuge” predstavljala “prelomni trenutak” u istoriji Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
Balestra je najavio da ovo neće biti klasična modna revija, već spektakl urađen u brodvejskom maniru.
- Moj ponovni dolazak u Narodno pozorište, za mene predstavlja kao povratak kući. “Pepeljuga” je ovde doživela veliki uspeh, uveren sam da će tako biti i sa ovom revijom. Očekujte na njoj i neka iznenađenja – poručio je Balestra.
M.B.