Vesti

Predstava „Dečije povrede“ 1. novembra gostuje u Narodnom pozorištu u Beogradu

20 oktobar 2023

Gostujuća predstava „Dečije povrede“, po tekstu Džozefa Radživa, u režiji Ivana Vukovića, biće premijerno izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu 1. novembra (20.30) na Sceni „Raša Plaović“.

U toj duodrami koja prikazuje toplu, ljudsku priču između dvoje naizgled sličnih individua, podjednako nesrećnih i usamljenih, koji se sreću tokom razdoblja od tri decenije, uloge tumače Vuk Kostić i Sloboda Mićalović.

Prvo predstavljanje predstave održano je letos u  okviru Letnjeg festivala Belef, kao otvorena proba.

„Dečije povrede nisu klasična ljubavna priča. Već od prve scene, u školskoj ambulanti, pratimo devojčicu Kajlin, sa teškim bolom u stomaku i mračnim oblakom iznad njene glave, i Daga, dečkića koji se upravo sjurio sa krova škole biciklom - jasno nam je da naši junaci nisu tipična deca. Od njihove osme, do trideset osme godine, gledamo njihove susrete po raznim mestima za lečenje, uvek sa novim ožiljcima, i na telu i na duši. Kako da voliš nekoga, ako ne umeš da voliš sebe... Uz puno humora i tuge, jer maske uvek idu zajedno, pred nama se odvija priča o dvoje ljudi koji ne umeju ovaj svet. Ali, ko pa divan, ume“, kaže reditelj Vuković.

Kostime je kreirala Dragica Laušević, scenografiju je osmislila Ema Stojković Jerinić, dok muziku zajednički potpisuju MuNic i Stevan Radulović.

Džozef Radživ je „Dečije povrede“, koje po žanru predstavljaju kombinaciju crne komedije i melodrame, napisao 2011. godine. Reč je o jednom od najoriginalnijih mladih američkih pisaca, finalistom Pulicerove nagrade 2010. godine sa komadom „Bengalski tigar u bagdadskom zoološkom vrtu", kao i dobitnikom Nagrade „Obi“ (2018) za dramu „Opiši noć".
 

Galerija