Vesti

PREDSTAVA „PRAH“ 5. MAJA U GLAVNOM PROGRAMU 23. MEĐUNARODNOG FESTIVALA MALIH SCENA U RIJECI

4 maj 2016

Tragikomedija „Prah“, po tekstu Đerđa Špira, u adaptaciji i režiji Veljka Mićunovića, biće izvedena 5. maja na sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, u okviru glavnog programa 23. Međunarodnog festivala malih scena koji se održava u Rijeci.
Predstava je nastala u saradnji Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta, a u podeli su Nataša Ninković (Žena) i Zoran Cvijanović (Muškarac).
Komad jednog od najznačajnijih savremenih mađarskih dramskih autora, napisan 2005. godine, bavi se tumačenjem odnosa bračnog para, srednjih godina, rastrzanog između materijalne i moralne krize.
Zaplet nastaje u trenutku kada muž saopšti supruzi da je na lotou dobio „sedmicu“ čiji je iznos veći od dva miliona evra...
Predstava postavlja brojna pitanja – šta je sreća, da li je ona sigurnost, ima li kraja društvenoj “tranziciji“ ili će se ljudi deliti na one koji se klade na sreću i one koji su „srećni“ profiteri...
Mićunović je bio zadužen i za izbor muzike, scenograf je Ljubica Milanović, a kostimograf Marina Vukasović Medenica.
Komad je sa mađarskog jezika preveo Radoslav Milenković.
"Prah" je premijerno izveden 15. novembra prošle godine na Sceni „Raša Plaović“, a pet dana kasnije i u Šabačkom pozorištu.
Na 23. Međunarodnom festivalu malih scena, koji se održava od 3. do 9. maja, učestvuju i predstave „Antigona – 2000 godina kasnije“ (Kazalište Ulysses Zagreb, MESS Sarajevo), „Brašno u venama“ (Sarajevski ratni teatar SARTR, i MESS; Sarajevo), „Dnevnik jednog ludaka“ (Moving Music Theatre i Centar za kulturu Bitolj), „U agoniji“ (PUK i Scena Ribnjak, Zagreb), „Bella Figura“ (Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu), „Voz“ (Zvezdara teatar, Beograd), „Poludela lokomotiva“ (Slovensko narodno gledališče, Drama, Ljubljana) i „Gogoljev san“ (Theatre Laboratory Sfumato, Sofija, Bugarska ).
M.B.