Vesti

SARADNjA NARODNOG POZORIŠTA SA TEATRIMA U SOFIJI

30 januar 2012

Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović i dramaturg Željko Hubač boravili su od 27. do 29. januara u Sofiji, kao gosti Narodnog pozorišta „Ivan Vazov“ i Pozorišta mladih „Nikolaj Binev“, za koje je poznata američka kritičarka Nikol Tejlor, inače dobar poznavalac bugarskih teatarskih prilika i izvršni direktor uglednog Američkog teatarskog magazina, izjavila da je „sofijska scena u ekspanziji“.

Tom prilikom Đurović i Hubač su prisustvovali izvođenju najnovih produkcija ova dva teatra, bugarsku praizvedbu komada sjajnog britanskog pisca irskog porekla D. Kelija „Ljubav i novac“ u režiji Petra Kaukova, na Kamernoj sceni Teatra mladih, i „Sirano de Beržerak“ Edmona Rostana, u režiji Tedija Moskova.
Tokom oficijelnih susreta sa direktorima ova dva teatra, Pavelom Vasevim (Narodno pozorište) i Vladimirom Ljuckanovim (Teatar Mladih) dogovoreni su pravci i modaliteti saradnje, a krajem februara javnosti će biti obelodanjen projekat koji će Narodno pozorište u Beogradu i Teatar mladih realizovati u periodu od marta 2012. do marta 2013. godine, tokom kojeg će biti angažovan veliki broj mladih umetnika iz obe zemlje.