Vesti

U SOFIJI URUČENA NAGRADA DRAMSKOM PISCU IVANU DIMITROVU

12 novembar 2012

U Teatru mladih „Nikolaj Binev“ u Sofiji, u prisustvu direktora Teatra Vladimira Ljuckanova i koordinatora projekta „Mlada balkanska drama“ Petra Kaukova i Željka Hubača, upriličena je dodela nagrade za najbolju dramu konkursa za dramski tekst, koji je sproveden u Bugarskoj, u okviru ovog međunarodnog projekta koji zajednički sprovode Narodno pozorište u Beogradu i Teatar mladih „Nikolaj Binev“.

Dobitnik nagrade je Ivan Dimitrov, za komad „Vremenska bolest“, koji će premijerno biti izveden na Sceni „Raša Plaović“ do kraja ove sezone. Dodela nagrade za najbolju dramu konkursa koji je sproveden u Srbiji, Gorani Balančević za komad „Centar za prinudno sletanje“ biće održana 15. novembra u Narodnom pozorištu u Beogradu.
Ivan Dimitrov je rođen 1983. godine i diplomirao je književnost na Filološkom fakultetu u Sofiji. Autor je zbirke kratkih priča „Lokalni stranci“ i romana „Život kao kašika koja nedostaje“. Za svoju prvu dramu „Oči drugih“ 2011. dobija nagradu na 20. festivalu „Nova bugarska drama“. Taj komad je 2012. imao javno čitanje na festivalu „HotInk at the LARK” u Njujorku, gde je iste godine imao premijeru u teatru „Nju Ohajo” u režiji Samuela Bagelona. Bugarska premijera ove drame planirana je početkom 2013. u Narodnom pozorištu „Ivan Vazov“ u Sofiji, u režiji Marija Rosena. U maju 2012. njegov drugi komad „Vanzemaljsko“ dobio je nagradu na konkursu za apsurdnu dramu u Blagoevgradu i u tamošnjem teatru će imati premijeru tokom 2013.