Vesti

Stajaće ovacije „Balkanskom špijunu“ na Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci

6 jul 2021

Predstava  „Balkanski špijun“, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji i dramaturgiji Tatjane Mandić Rigonat, izvedena je 5. jula s velikim uspehom na Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci.

Publika je po završetku predstave uzvicima „bravo“ i stajaćim ovacijama nekoliko puta vraćala glumce na scenu.

Uloge su ostvarili Ljubomir Bandović (Ilija Čvorović), Nela Mihailović (Danica Čvorović), Dušanka Stojanović Glid (Đura, Ilijina sestra bliznakinja),  Katarina Marković (Sonja Čvorović), Milutin Milošević (Podstanar) i Vanja Milačić (Spikerka).

U filmskim scenama pojavljuju se Boris Komnenić, Branko Vidaković, Vjera Mujović, Olja Bećković, Aleksandra Kolarov, Dunja Kostić i Nemanja Konstantinović.

Kompozitor je Irena Popović Dragović, scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostime Ivana Vasić, a scenski pokret Anđelija Todorović.

Uporište za predstavu bila je drama koja je manje poznata od scenarija, a veoma se razlikuje i od kultnog filma iz 1984. godine.

U fokusu nove verzije tog čuvenog Kovačevićevog komada, premijerno izvedenog 1. oktobra 2018. godine na Sceni „Raša Plaović“, nalazi se tema društvene paranoje, medijska propaganda, proizvodnja straha i neprijatelja, sve što je u njega dodato je dokumentarna građa iz raznih srpskih medija, a svaki lik predstavlja paradigmu određenih stanja, profila, tendencija...