Vesti

Sterijina komedija "Laža i paralaža" u režiji Juga Radivojevića odigrana 150. put

8 januar 2018

Komedija Jovana Sterije Popovića "Laža i paralaža", u režiji Juga Radivojevića, izvedena je 8. januara na Sceni "Raša Pavlović" jubilarni, 150. put.

Uloge su ostvarili Boris Komnenić (Marko Vujić), Brankica Sebastijanović (Jelica), Stefan Buzurović (Batić), Milan Gutović (Aleksa), Nebojša Dugalić (Mita) i Danijela Ugrenović (Marija).

Predstava, premijerno izvedena 25. marta 2006. godine, bavi se fenomenom laži, antropološkim problemima i mentalitetom, kroz surovu i dirljivu priču, ne samo o lažovima, već i o prevarenim i obmanutim ljudima.

Govoreći o razlozima za postavku ovog komada, Radivojević je uoči premijere rekao da je "laž, nažalost, postala legitimna, više se ne postavlja pitanje da li neko laže ili ne", ukazujući da "na osnovu laži propadamo u duhovnom i egzistencijalnom smislu".

Dramaturzi su Molina Udovički i Slavko Milanović, kompozitor Kornelije Kovač, scenograf Dejan Pantelić, a kostimograf Marina Vukasović Medenica.

Poznata Sterijina komedija praizvedena je 23. aprila 1842. godine.u Teatru na Đumruku, prvom stalnom pozorištu u Beogradu.
M.B.