Vesti

PRIHOD OD PREDSTAVE “LAŽA I PARALAŽA“ ZA SRPSKE ENKLAVE NA KOSOVU

19 april 2011

Na Sceni „Raša Plaović“ 29. aprila (20,30) i dan kasnije, u matine terminu (12,00) biće odigrana predstava „Laža i paralaža“, a kompletan prihod će biti uplaćen u fond akcije “Hrana za enklave – Hrana za sve”.

Predstava, po tekstu Jovana Sterije Popovića u režiji Juga Radivojevića, premijerno je izvedena 25. marta 2006. godine, a u podeli su Boris Komnenić, Nataša Ninković, Mihajlo Lađevac, Milan Gutović, Nebojša Dugalić i Dobrila Ćirković.
Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović kaže da ta ustanova pozdravlja akciju Fonda B92 „Hrana za enklave – Hrana za sve“ kojom ova renomirana informativna kuća po ko zna koji put pokazuje izuzetnu senzitivnost za ljudsku nevolju, kao i društvenu odgovornost.
Vrata naše Kuće su već nekoliko godina širom otvorena prijateljima iz Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Priština, koja je izmeštena u Kosovsku Mitrovicu. Kolege sa Kosova deo svog repertoara spremaju na scenama Narodnog pozorišta, igraju svoje predstave pred beogradskom publikom, a pre izvesnog vremena je i naša predstava „Kovači“ gostovala u enklavama na Kosovu i Metohiji, u okviru akcije Ministarstva kulture „Srbija u Srbiji“. Odluka da se pridružimo akciji „Hrana za enklave – Hrana za sve“ i da u okviru nje sav prihod od igranja naše popularne predstave „Laža i paralaža“ uplatimo u Fond je naš skromni doprinos brizi za ljude kojima ja pored osnovnih sredstava za život neophodna i pažnja, makar simbolično predočeno saznanje da nisu sami i zaboravljeni – naglašava Đurović.
Inače, prilikom nedavne posete delegacije Fonda B92 i najznačajnijih donatora akcije “Hrana za enklave – Hrana za sve” Kosovu, ocenjeno je da se narodne kuhinje u srpskim enklavama Kosovskog pomoravlja već duže vreme nalaze u kritičnoj situaciji i na ivici su zatvaranja, pošto nisu ni u sistemu kosovske, a ni srpske države.
Tom prilikom, u susretu sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem, konstatovano je da nedostaju namirnice i sredstava za nabavku hrane kako bi kuhinje mogle da funkcionišu.
Zato je Fond B92 i pokrenuo ovu akciju koja direktno treba da pomogne preko 1.800 korisnika ovog vida pomoći. U prvih nekoliko nedelja akcije “Hrana za enklave”, obezbeđeno je 65 tona brašna, 2 tone testenine, 1.080 litara ulja, šleper mlečnih proizvoda, šećer, kuvani paradajz i druge životne namirnice neophodne za pripremu hrane. Za decu iz enklava Kosova i Metohije obezbeđena je nova garderoba, kao i paketići sa igračkama.
Prvi konvoj obišao je sedište eparhije u Gračanici, selo Prekovac u kome se priprema hrana za narodne kuhinje, tamošnju osnovnu školu, kao i najugroženije porodice, poput familije Savić koja ima 12 članova, od kojih su devetoro deca.
Nakon velikog uspeha ove akcije, Fond B92 poziva i druge donatore da se priključe akciji pomoći narodnim kuhinjama u srpskim enklavama na Kosovu donacijama u namirnicama neophodnim za pripremu hrane, kao i u novcu. U pripremi je drugi konvoj koji će dostaviti novu količinu namirnica ugroženim enklavama.
Za sve dodatne informacije možete se obratiti Fondu B92 na telefon +381.64.815.12.42