Vesti

Tenor Nikola Kitanovski gostovao u Pučinijevoj "Toski"

10 januar 2018

Tenor Nikola Kitanovski gostovao je u ulozi slikara Marka Kavaradosija, u Pučinijevoj "Toski" koja je 10. januara, pod dirigentskom upravom Dejana Savića, izvedena na Velikoj sceni.

Naslovnu rolu u ovom remek-delu operske umetnosti, nastalom po libretu Luiđija Ilike i Đuzepea Đakoze, a na osnovu istoimene drame Viktorijena Sardua, pevala je sopran Jasmina Trumbetaš Petrović, dok je uloga šefa policije Skarpije dočarao bariton Miodrag D. Jovanović.

Uloge su ostvarili i Pavle Žarkov (Crkvenjak), Vuk Matić (Anđeloti), Danilo Stošić (Spoleta), Predrag Gligorić (Šarone), Sveto Kastratović (Tamničar) i Sanja Kosanić (Pastir).

U predstavi je učestvovao Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta, kao i članovi Dečijeg hora "Horislavci".

Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković.

"Toska" je premijerno izvedena 2. aprila 2014. godine u režiji gosta iz Makedonije Dejana Proševa.

Scenograf je Miraš Vuksanović, kostimograf Katarina Grčić, dok je video produkciju uradio Petar Antonović.

Kitanovski je rođen u Skoplju, gde je završio niže i srednje muzičko obrazovanje na odseku za klavir, a zatim solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu diplomirao je i magistrirao u klasi primadone Biserke Cvejić.

Karijeru je započeo 1987. kada je kao solista učestvovao u izvođenju brojnih vokalno-istrumentalnih dela, solističkih i mešovitih koncerata.

Ostvario je saradnju sa Beogradskom i Makedonskom filharmonijom, Simfonijskim orekstrom RTS-a, nastupao u ugotovo sivim većim centrima bivše Jugoslavije.

Nakon osvojene prve nagrade na Interancionalnom konkursu za solo pevače "Katja Ričareli" 1991. u Mantovi (Italija), nastavio je svoje dvogodišnje usavršavanje kao stipendista na "Academia Lirica Mantovana" u Mantovi, u operskom studiju čuvenog režisera Franka Zefirelija, a zatim 1992. na istoj akademiji u operskom studiju režisera Antonija Kalende.

Kao gost soprana Katje Ričareli nastupio je na velikom broju koncerata u Italiji i Frnacuskoj, kasnije je bio i njen partner na sceni u operskim predstavama, a više puta i bio pozvan da učestvuje u operskim projektima navedenih režisera.

U Narodnom pozorištu debitovao je u sezoni 1990/1991 u operama "Lučija od Lamermura", "Madam Baterflaj" i "Evgenije Onjegin".
Pored obaveza u inostranstvu, kontinuirano sarađuje sa Narodnim pozorištem dvadesetak sezona, gde je u statusu stalnog gosta otpevao više uloga prvog tenorskog faha u različitim operskim naslovima i više od 250 predstava.

Dobitnik je godišnje Nagrade Narodnog pozorišta za ulogu Mauricija u operi "Adrijana Lekuvrer" Frančeska Čilee 1995. Godine.

Njegova međunarodna karijera počela je 1992. kada je postao član-solista "Badishe Staats Theater" u Nemačkoj, da bi od sledeće godine ubedljivo, uspešno sa lakoćom donosio uloge najzahtevnijeg dramskog faha.
M.B.