Vesti

U Narodnom pozorištu održan sastanak članova „Balkanske operske mreže

1 decembar 2017

U Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, 23. novembra održan je sastanak članova „Balkanske operske mreže“ (Balkan Opera Network), na kojem su razmatrani rezultati dosadašnje saradnje i prezentovani planovi za naredni period rada te asocijacije, osnovane pre dve godine u Staroj Zagori, u Bugarskoj.

Domaćin skupa bio je upravnik Narodnog pozorište Dejan Savić, a osim njega, sastanku su prisustvovali i Daniela Dimova i Borislav Ivanov (Teatarska i muzička produkcija Varna), Danilo Rošker (SNG Maribor), Vadim Prokopenko i Bogdan Strutinskii (Kijevska nacionalna akademska opereta), Dejan Prošev i Krsto Skubev (Makedonska Opera i Balet), Jakopo Sipari de Peskaseroli (Festival Tagliacoco), Kornelije Murgu i Nova Bataniat (Rumunska nacionalna opera Temišvar).

Iz Narodnog pozorišta, u radu skupa učestvovali su i direktor Sektora opštih i stručnih poslova Samur Ranković, šef marketinga Miroslav Janković, rediteljka Ivana Dragutinović Maričić i Danijela Stevanović Knežević, koja je bila moderator.

Na sastanku je, između ostalog, predloženo da se nastavi razmena predstava, a pokrenuta je i inicijativa da se u koprodukciji, tokom sezone 2019/2020, uradi predstava u kojoj bi učestvovali svi zainteresovani članovi “Balkanske operske mreže“.

Tom prilikom, iz Narodnog pozorišta je predloženo da to bude Verdijeva opera u tri čina „Falstaf“, zasnovana na Šekspirovoj komediji „Vesele žene vindzorske“.

Takođe, predloženo je da sledeće godine u Beogradu bude održano takmičenje operskih pevača, a pobednici bi, kao solisti, učestvovali u pomenutoj koprodukciji.

Sledeći sastanak članova „Balkanske operske mreže“ trebalo bi da se održi u aprilu 2018. godine u Rumunskoj nacionalnoj operi u Temišvaru.
M.B.