Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA ODRŽAN RAZGOVOR O KNjIZI „STERIJA U NARODNOM POZORIŠTU – VODIČ KROZ TEATROGRAFSKU GRAĐU“

30 oktobar 2015

U okviru manifestacije „Steriji u čast“, u petak 30. oktobra, u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu održan je razgovor o knjizi „Sterija u Narodnom pozorištu – vodič kroz teatrografsku građu“, autorke Jelice Stevanović.
Osim autorke, u programu su učestvovali direktor Muzeja Dragan Stevović i teatrolog Dragana Čolić Biljanovski.
Knjiga je objavljena u martu 2006. godine povodom 200-godišnjice rođenja Jovana Sterije Popovića i 150 od smrti tog velikog dramskog pisca.
Prikupljena građa raspoređena je u 14 poglavlja: dva uvodna - o životu i radu Popovića i značaju njegovih komada za formiranje nacionalnog repertoara; dva koja se tiču preteča Narodnog pozorišta - Teatara na Đumruku i “Kod jelena“; dva komparativna - pregleda premijera Sterijinih komada prema ranijim istraživačima i izvođenja njegovih komada do 1914. godine, kao i osam dokumentarnih.
U njima se prvi put na jednom mestu nalaze svi dostupni podaci o izvođenju Sterijinih komada, koji se čuvaju u Arhivu Narodnog pozorišta (godišnjaci, plakati, programi predstava, dramski tekstovi, foto i video fond).
O složenosti i težini tog posla, kao i odgovornosti kojom je obavljen svedoči gotovo 300 napomena u fusnotama - tamo gde se izvori ne slažu, gde su podaci nesigurni ili pogrešni.
Taj „vodič kroz dokumentaciju” sadrži i slikovne i tekstualne ilustracije, čiji je zadatak da objasne pojedine prelomne trenutke u odnosu Narodnog pozorišta prema Steriji, dočaraju poneku predstavu i učine istraživanje arhivske građe manje monotonim.
Knjiga „Sterija u Narodnom pozorištu – vodič kroz teatrografsku građu“, objavljena u ediciji „Iz istorije Narodnog pozorišta“, od ponedeljka 2. novembra moći da se kupi u Muzeju Narodnog pozorišta po ceni od 300 dinara.
U okviru manifestacije "Steriji u čast", od 8. oktobra do 1. novembra, biće izvedeno više komada, nastalih po njegovim delima, sa repertoara Nacionalnog teatra i pozorišta iz Zrenjanina, Bečeja, Novog Sada i Tuzle.
M.B.