Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA ODRŽAN SUSRET SA GABRIJELOM KOMLEVOM

13 maj 2011

U okviru ciklusa „Susreti“, u ponedeljak 16. maja, u Muzeju Narodnog pozorišta, održano je veče sa eminentnom gošćom iz Sankt Peterburga, primabalerinom Marijinskog teatra - Gabrijelom Komlevom.

U razgovoru sa vršiocem dužnosti direktora Baleta Narodnog pozorišta Milošem Dujakovićem, slavna umetnica govorila je o svojoj bogatoj karijeri, a najveći deo bio je posvećen premijeri čuvenog klasičnog baleta Ludviga Minkusa „Bajadera“ koja će, u njenoj koreografskoj postavci, biti održana u četvrtak 19. maja na Velikoj sceni.
Komleva je postavku sa našim baletskim umetnicima radila u dve etape. Prvi deo u trajanju od dve nedelje odradila je u martu i sada, pred premijeru, prisutna je već tri sedmice u Beogradu. Za ansambl Baleta i soliste, Komleva je kazala da su se svi jako trudili i da su imali ogromnu želju da urade posao kako treba.
- Veoma volim ovaj balet. Verujem da sve balerine koje igraju vole "Bajaderu" jer je to najviši vrh do koga jedan plesač može da dođe u svojoj karijeri zato što pruža različite mogućnosti svakom ko ga igra. Ovaj balet ima mnogo toga umetničkog u sebi - ocenila je Komleva koja je godinama veoma uspešno igrala glavnu ulogu – bajaderu Nikiju, indijsku igračicu.
Ona je dodala da je to složen i komplikovan balet jer zahteva da se vlada različitim oblastima baletske umetnosti i naglasila da "tu mora da bude dramatizma, lirike, vladanja različitim tehnikama i mnogo sluha".
Umetnica izuzetno bogate karijere Komleva istakla je da je u današnjoj Rusiji odnos prema baletskoj umetnosti izuzetno dobar.
- Obična publika i ja se potpuno slažemo, mi volimo dobar ples bez obzira da li je klasičan ili moderan balet, a ako je dobro urađen, onda to svi poštuju - kazala je Komleva.
Ona smatra da je problem u savremenom baletu u svetu što su igrači talentovani, pametni i imaju dobru tehniku, ali su veoma pragmatični i nemaju dovoljno srca. Ranije se, kako je kazala, cenilo samo ono umetničko kojim su mogli da se reše veliki problemi.
Govoreći o svojim najdražim ulogama, ona je kazala da je naklonjena onim rolama „koje imaju određeni smisao, koje imaju dramsku radnju i nešto umetničko u sebi, ali i dramski naboj.
- Takođe, ja volim nešto herojsko, ali u isto vreme i dirljivo. Na primer, Silfidu – otkrila je Komleva.
Susret je završen uručenjem srebrnjaka Narodnog pozorišta koji je slavnoj umetnici poklonio upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović. On je kazao da joj „ovu sitnicu“ daruje u znak zahvalnosti za prijateljstvo, podršku i sve ono što je u proteklom periodu učinila za Nacionalni teatar. Đurović je dodao da veruje da je „ovo tek početak naše saradnje“ i izrazio nadu da će gospođa Komleva još raditi u Narodnom pozorištu koje je, kako je naglasio, „od večeras njena kuća“.
Komleva je uvrštena u legende peterburške scene. Baletsko školovanje - Vaganova i peterburški Konzervatorijum završila je sa odličnim uspehom.
U periodu od 1957. do 1988. godine bila je primabalerina Kirovskog, Marijinskog Teatra.
Sa ogromnim uspehom nosila je akademski repertoar i stekla titulu Ballerine Petipa.
Svoje uloge spremala je sa čuvenim pedagogom Natalijom Dudinskom i drugim proslavljenim balet majstorima kao što su: E. Ljuk, B. Šavrov, G. Ulanova i K. Sergejev.
Učestvovala je u mnogim novim kreacijama domaćih koreografa. Kao što kaže čuvena ruska enciklopedija Balet: Trasirala je novi pravac u izvođenju savremenih dela. Njena igra uvek se odlikovala blagorodnim akademizmom, muzikalnošću, dramskom virtuoznošću i izuzetnom tehnikom.
Od 1979. radi kao balet-majstor i repetitor u Marijinskom teatru, podjednako sa domaćim i stranim zvezdama baleta.
Ostvarila je brojne prenose klasičnih baleta kako na domaćim ruskim, tako i na inostranim scenama. O njoj je snimljeno više filmova.
Od 1987. predaje na katedri Baletmajstor – repetitor na Konzervatorijumu u St. Petersburugu, a 2009. postaje i šef ove katedre, profesor.
Među priznanjima najvažnija su:
• Narodni umetnik SSSR
• Zaslužni umetnik Dagestana
• Laureat Državne nagrade Rusije – M.Glinka
• Najbolji umetnik godine
• Najbolji umetnik godine u TV filmovima
• Najbolji uvežbač
• Najbolji balet-majstor
Internacionalni biografski institut u nekoliko navrata proglasio ju je Ženom godine.
Predsednik društva za zaštitu ruskog klasičnog baletskog stila igre u Engleskoj, postaje 1994. godine
U umetničkoj karijeri Gabrijele Komleve uloga Nikije zauzima važno  mesto. U toj ulozi je njen talenat najviše došao do izražaja. Ekranizacija “Bajadere” sa Komlevom u glavnoj ulozi proglašena je od strane “BBC”-ja za najbolji muzički film 1979. godine.
U predstavi, posvećenoj stogodišnjici prvog izvođenja baleta “Bajadera” , velika ruska balerina Tamara Karsavina poslala je Komlevoj čestitku sledeće sadržine:”Bajadera – jedinstveni, neprevaziđeni balet; znam da se velika tradicija ruske baletske škole pažljivo čuva u gradu koga se ja sa nežnošću sećam”.
M.B.