Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA ODRŽAN KONCERT ZA GITARU I VIOLINU

16 mart 2012

U okviru ciklusa „Koncerti“, u petak 16. marta u Muzeju Narodnog pozorišta nastupili su gitarista Milan Dujmović i violinistkinja Marija Misita.

Na programu su bila dela Arkanđela Korelija, Maura Đulijanija, Frederika Šopena i Astora Pjacole.
Publika je mlade umetnike, posle svake izvedene kompozicije, kao i na kraju koncerta, nagradila dugotrajnim i srdačnim aplauzom.
M.B.

Milan Dujmović   
Diplomirao je klasičnu gitaru na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Vere Ogrizović. Deluje kao profesor gitare u Muzičkoj školi „ Mokranjac“. Osim pedagoškog rada, bavi se i koncertnom delatnošću. Održao je značajan broj solističkih koncerata u Beogradu ( Kamerna opera „Madlenijanum“, Kolaračeva zadužbina, Etnografski muzej, galerija SANU ), mnogim gradovima širom Srbije ( Niš, Pančevo, Šabac, itd. ), kao i na Festivalu gitare u Murskoj Soboti ( Slovenija ).Svirao je na svečanom otvaranju "Šopenijade", koja je održana u sali M.Š. "Stanković" ( 2011 god.), a takođe i ove godine gde je nastupio na svečanom otvaranju  i dodeli nagrada. Učestvovao je u radu žirija na mnogim takmičenjima (Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola, Festival muzičkih škola Srbije, Festival gitare u Valjevu... ). Autor je početne škole za gitaru "Čarobni svet gitare" (u  izdanju Zavoda za udžbenike Beograd) i notnog izdanja: "F.Šopen za gitaru" (transkripcija valcera, mazurki i prelida). Autor je redakcije priručnika za gitaru "Lestvice i etide" koju je priredila Asocijacija gitarista Vojvodine.
Sa violinistkinjom Marijom Misitom sarađuje od 2011. godine i kao duo održali su resital u galeriji SANU u februaru ove godine.

Marija Misita
Srednju muzičku školu „Dr.Vojislav Vučković“ završila je u klasi prof. Biljane Jakšić-Nikolić. Studije violine upisuje kod profesora Aleksandra Pavlovića na FMU u Beogradu, u čijoj klasi je diplomirala i magistrirala 1999.
Tokom školovanja dobitnik je više prvih nagrada na saveznim takmičenjima kao i prve nagrade na troetapnom Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ 1997. god.u Beogradu.
Tokom 2001-2002. godine odlazi na usavršavanje u Salcburg (Univerzitet „Mozarteum“), u klasu prof. Lukasa Hagena.
Kao solista natupala je sa orkestrima kao što su: simfonijski orkestar Vojske Srbije, Niški simfonijski orkestar, kamerni orkestar „Gudači Sv. Đorđa“, BGO „Dušan Skovran“, kamerni orkestar Muzičke omladine i MŠ „Stanković“. Kao solista i kamerni muzicar učesnik je festivala Mokranjčevi dani u Negotinu, Budva-grad teatar, Bemus, Nimus, Međunarodna tribina kompozitora, Festival orgulja, „Constantinus“ u Nišu i dr. Već dugi niz godina je član kamernih orkestara: BGO „Dušan Skovran“, „Gudači Sv. Đorđa“ i „Kamerata Serbika“ svirajuci na brojnim koncertima u zemlji i inostranstvu (Grčka, Nemačka, Velika Britanija, Ukrajina, Rusija, Švedska, Kina).
Priređuje resitale sa klavirom, takođe nastupa i sa violinistkinjom Madlen Stokić Vasiljević u violinskom duu.
U toku 2000-2004. svirala je u okviru kamernog orkestra „Salzburg chamber soloists“ na koncertima u Austriji, Nemačkoj, Italiji, Belgiji, Holandiji, Francuskoj, Španiji, Libanu, Danskoj, Finskoj (u sali Berlinske filharmonije, Koncertgebau-Amsterdam, Bunkakaikan-Tokio itd). Učestvovala je na snimanju 2 CD-a ovog ansambla. Bila je predavač na kursu kamerne muzike „Colluvio“ u Predingu (Austrija) 2005. i 2010. i u okviru masterklasa violine na konzervatorijumu „Berlioz“ u Parizu i Boveu. Kao član „Gudača Sv. Đorđa“ dobitnik je nagrada: grada Beograda za muzičko stvaralaštvo 2006, za koncert „Mocart-izazov“ sa violinistom Gordanom Nikolićem i  nagrade "Muzika klasika" za 2011. godinu u kategoriji  koncert godine (Gudači sv. Đorđa sa violinistom Romanom Simovićem).Od 2000. godine angažovana je kao asistent a od 2009. godine kao docent na Gudačkoj katedri Fakulteta muzičke umetnosti  u Beogradu.