Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA ODRŽAN „ŠKOLSKI ČAS“ SA MILANOM GUTOVIĆEM

9 februar 2011

Popularni glumac Milan Lane Gutović bio je u sredu 9. februara prvi gost “Školskog časa”, novog ciklusa Muzeja Narodnog pozorišta koji će se jednom mesečno održavati u tom prostoru.

Prisutne učenike osnovnih škola “Kralj Petar Prvi” i “Bora Stanković” pozdravila je kustoskinja Muzeja Zorica Janković koja ih je u kratkim crtama upoznala sa radom te institucije i Narodnog pozorišta.    
Predstavljajući Gutovića kao priznatog dramskog umetnika koji je tokom dosadašnje karijere odigrao „jedan ozbiljan repertoar u jugoslovenskim pozorištima“, dramaturg Željko Hubač je napomenuo da je cilj „Školskog časa“, čiji će gosti biti poznati glumci, da deca zavole teatar kako bi što češće dolazila u njega.
Tokom razgovora koji je trajao otprilike koliko i jedan školski čas, Lane je pričao o nekim manje poznatim detaljima iz svog glumačkog života, ali i priznao da je tek danas preuzeo svoju diplomu sa fakulteta, iako je diplomirao pre više od četiri decenije.
- Nikad nisam mislio da ću biti glumac. Čak nisam ni maštao o tome. Ja sam postao glumac pre nego što sam počeo da maštam – kazao je Gutović koji je glumu, na Akademiji za pozorište i film, studirao paralelno sa Prirodno – matematičkim fakultetom.
On je otkrio da je Akademiju upisao zbog toga što je njegova sestra imala neostvarene pozorišne ambicije i naglasio da mu ni danas nije jasno kako je uspeo da položi prijemni ispit.
- Došao sam obučen kao kreten. Imao sam neko lister odelo i mašnu. Umeo sam da izrecitujem neku pesmu od Vojislava Ilića, a kada sam krenuo da govorim prozni tekst... tu je bilo „tuc muc“, i na kraju „muc muc“. Rekao sam da sam zaboravio tekst i otišao. Uopšte ne razumem kako sam položio taj prijemni ispit – rekao je Gutović kroz smeh.
Prvak Nacionalnog teatra pričao je i o nekim pozorišnim događajima iza kulisa, procesu i dinamici nastajanja predstava, a osvrnuo se i na takozvane glumačke rituale kojima on, kako je naglasio, nikada nije pribegavao.
- To je individualna stvar. Sistem pamćenja i sistem zaboravljanja zavisi od tipa ličnosti. Ja se retko kada preslišavam pred predstavu, ali me zato juri suflerka. Imam sistem pamćenja koji se ne odnosi na tekst, nego na situaciju, tako da mi mizanscen diktira ono što ću da govorim – kazao je on i priznao da ima probleme sa pamćenjem teksta.
- Ja imam selektivno pamćenje. Ako mi se neki tekst čini glup, ja ne pokušavam ni da ga pamtim, nego to što je glupo, jednostavno ne izgovorim – rekao je Lane.
Pred kraj susreta, školarci su dobili priliku da mu postave nekoliko pitanja, a interesantno je da su sva bila u direktnoj vezi sa popularnom serijom „Bela lađa“ u kojoj Gutović tumači lik glavnog junaka Srećka Šojića.
U okviru druženja sa Lanetom, koji je svim mališanima podelio autograme, a sa većinom se i fotografisao, prikazani su i inserti iz tri predstave sa aktuelnog repertoara Narodnog pozorišta u kojima igra – „Laža i paralaža“, „Vesele žene vindzorske“ i „Zlatno tele“.
Mikojan Bezbradica