Vesti

URUČENjE NAGRADE "HENRIJU VI" ZA NAJBOLjU PREDSTAVU NA FESTIVALU U MLADENOVCU 8.02.

6 februar 2013

Nagrada za najbolju predstavu na festivalu “Teatar u jednom dejstvu”, koja je pripala Šekspirovom “Henriju Šestom” u režiji Nikite Milivojevića i izvođenju dramskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu, biće uručena u petak 8. februara na Velikoj sceni.

Priznanje će biti dodeljeno posle završetka te predstave koje je Narodno pozorište uradilo u koprodukciji sa Fondacijom "Laza Kostić" i "Glob teatrom" iz Londona.
U ime festivala, koji je održan od 5. do 10. oktobra 2012. godine u Mladenovcu, nagradu će v.d. direktoru Drame Narodnog pozorišta Spasoju Ž. Milovanoviću uručiti predsednik saveta festivala Dimitrije Jovanović.
Tom prilikom, biće pročitano i pismo u kojem se izvršni producent Glob teatra Tom Birds zahvaljuje ljudima iz Fondacije "Laza Kostić" što su "preporučili briljantne srpske umetnike i finansijski pomogli njihovo učestvovanje na "Kulturnoj olimpijadi".
- Vaš izbor Nikite Milivojevića i Nacionalnog teatra je bio izvrstan. Srećni smo što smo prihvatili vaš predlog umetnika. Kao što smo očekivali kada smo vam predložili Henrija Šestog, prvi deo Balkanske trilogije, ceo koncept je doživeo ogroman uspeh. Takođe, zahvaljujemo na izložbi „Pozorje Laze Kostića“, koja je doprinela našem snu i dugoročnom planu da sakupimo dokumentaciju o prvim Šekspirovim komadima postavljenim u svetu - navodi se u pismu.
Šekspirova tragikomedija sa elementima groteske premijerno je izvedena u Londonu 11. maja u Glob teatru, u okviru “Kulturne olimpijade” i festivala posvećenog Šekspiru, na kojem je izvedeno 37 produkcija iz 37 zemalja.
U podeli su Hadži Nenad Maričić (Henri Šesti), Predrag Ejdus (Biskup od Vinčestera), Tanasije Uzunović (Vojvoda od Glostera), Boris Pingović (Vojvoda od Samerseta), Nebojša Kundačina (Lord Talbot), Branko Jerinić (Erl od Vorika), Branislav Tomašević (Erl od Safoka), Slobodan Beštić (Ričard Plantadženet), Aleksandar Srećković (Šarl, kralj Francuske), Pavle Jerinić (Vernon), Bojan Krivokapić (Besit), Jelena Đulvezan k.g. (Jovana od Orleana) i muzičari Bora Dugić (frula), Zoran Živković (violina) i Slobodan Prodanović (harmonika).
M.B.