Vesti

URUČENjE NAGRADE “LjUBINKA BOBIĆ“ DRAMSKOJ UMETNICI OLGI ODANOVIĆ 15. OKTOBRA NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ"

6 oktobar 2016

Bijenalna glumačka nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije - „Ljubinka Bobić“ za 2015. godinu, biće uručena prvakinji Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Olgi Odanović u subotu 15, oktobra na Sceni "Raša Plaović", posle izvođenja predstave "Bela kafa".
Priznanje joj je pripalo za ulogu Majka Janje u pomenutoj predstavi, urađenoj po tekstu Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu.
Jednoglasnu odluku, na sednici održanoj 16. maja, doneo je žiri koji je radio  u sastavu: prethodni laureati Goran Jevtić (predsednik žirija) i Jelisaveta Seka Sablić, glumac Bojan Krivokapić i reditelj Slavenko Saletović.
U konkurenciji je bilo čak 27 glumačkih ostvarenja na polju komedije premijerno izvedenih u profesionalnim pozorištima Srbije u periodu od 1. septembra 2013. do 31. avgusta 2015. godine.
Nagrada “Ljubinka Bobić” ustanovljena je 2005. godine, u znak sećanja na veliku glumicu – znamenitu po sposobnostima da ulogu oplemeni uzbudljivim detaljima, da igri obezbedi elemente novog na planu pokreta, mimike i dikcije, na polju komičkog i komedije uopšte.
Dodeljuje se svake druge godine glumici ili glumcu za ulogu koja mora biti tragalačka, inovativna i koja se može označiti kao sasvim nova smernica glumačkog izraza na polju komedije.
Nagrada se sastoji od plakete u bronzi sa likom Ljubinke Bobić (rad Marine Nićiforović), unikatne diplome na pergamentu (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića) i novčanog iznosa.
Dosadašnji dobitnici su Jelisaveta Seka Sablić, Anita Mančić, Daniel Sič i Goran Jevtić.
Drama „Bela kafa“ premijerno je izvedena 4. maja prošle godine na Sceni „Raša Plaović“.
U podeli su i Branko Vidaković (Momčilo Jabučilo), Vanja Ejdus (Crkva Ružica), Pavle Jerinić (Deli Jova), Nenad Stojmenović (Srđa Zlopogleđa) i Nada Šargin (Zora Šišarka).
M.B.