Vesti

VISOKI DOMETI MLADIH TALENATA NA PREMIJERI OPERE „PLAŠT“

12 februar 2011

Solisti Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu "Borislav Popović" izveli su premijerno na Velikoj sceni, u subotu 12. februara, operu "Plašt" Đakoma Pučinija (1858-1924), u pratnji Hora i Orkestra Opere Nacionalnog teatra.

Prvo izvođenje te jednočine opere na srpskoj sceni, koja je deo poznatog Pučinijevog "Triptiha", koji čine i naslovi "Đani Skiki" i "Sestra Anđelika", naišlo je na izvanredan prijem kod publike. Mladi talenti (Vuk Zekić, Dejan Ljutovac, Mihailo Šljivić, Ana Petričević, Ljubica Vraneš, Danilo Stošić, Marija Mitić i Slaven Čiča) koji su dokazali da se na njih s pravom može računati, pojačani prvakom Kuće Jankom Sinadinovićem, nagrađeni su višeminutnim burnim aplauzom i uzvicima “bravo”.
Ova zahtevna predstava, velike dramske snage, puna kontrasta i uzbudljivih sukoba likova, pripremana je pod muzičkim rukovodstvom primadone Radmile Bakočević, u rediteljskoj postavci doajena operske režije i iskusnog pedagoga Dejana Miladinovića i pod dirigentskom upravom maestra Dejana Savića. Radnja opere dešava se početkom 20. veka, na brodu na Seni, gde stanuje stariji, ali snažan i grub moreplovac sa svojom mnogo mlađom, lepom ženom, čija prevara će dovesti do tragičnog događaja.
Scenografiju je kreirao Aleksandar Zlatović, a kostime Katarina Grčić Nikolić.
Prva repriza je 19. februara
M.B.