Vesti

ZAVRŠENI RADOVI NA UGRADNjI NOVOG RASHLADNOG SISTEMA

21 maj 2011

U okviru planirane četvorogodišnje rekonstrukcije Narodnog pozorišta, završeni su radovi na uspostavljanju centralnog sistema za hlađenje i ventilaciju.

Radovi su počeli 10. aprila podizanjem rashladnih kula na krov zgrade Nacionalnog teatra. Sledio je kompleksan proces njihovog povezivanja, koji je obuhvatio elektroinstalacije i instalacije za vodovod, a nakon toga obavljeni su zahtevni radovi na čišćenju i sterilizaciji kanala za ventilaciju. Kompletan sistem je nekoliko dana funkcionisao u obaveznom probnom radu, tokom kojeg je ceo sistem proveren i otklonjeni su uočeni nedostaci.
Novi rashladni sistem je zvanično pušten u rad 1. juna 2011. godine, a ukupna vrednost radova, zajedno sa nabavkom rashladnih kula, iznosila je skoro 15,5 miliona dinara, a radovi su finansirani sredstvima iz predviđenog budžeta Pozorišta za 2010. i 2011. godinu, što je obezbedilo Ministarstvo kulture, i delom iz sopstvenih prihoda Teatra.
Inače, od ukupno 18.000 kvadratnih metara koliko ima zgrada Narodnog pozorišta u Beogradu, ovim sistemom je obuhvaćeno 13,5 hiljada kvadratnih metara, a to su prostori Velike scene, Scene „Raša Plaović”, zatim radni prostori radionica i sve probne sale.