Vesti

ZAVRŠNI GALA KONCERT LAUREATA 43. TAKMIČENjA MUZIČKE OMLADINE, 29. MARTA

28 mart 2013

Završni Gala koncert laureata 43. takmičenja Muzičke omladine biće održan u petak 29. marta (20,00) na Velikoj sceni.

Međunarodno takmičenje Muzičke omladine u disciplini solo pevanje, otvoreno je svečanim koncertom tri ranija laureata 21. marta u Kolarčevoj zadužbini.
Pre toga, 25 takmičara iz osam zemalja izvukli su takmičarske brojeve pod kojima su se, u međuvremenu, takmičili u tri etape u disciplini solo pevanje.
Ovogodišnje takmičenje održava se u godini u kojoj se u svetu obeležavaju dva velika jubileja - 100 godina od rođenja Đuzepa Verdija i Riharda Vagnera, kompozitora koji su svetu podarili neka od najlepših operskih dela.
Orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, predvođen maestrom Dejanom Savićem upravo je zato svečani koncert počeo uvertirom iz Vagnerove opere "Majstori pevači iz Nirberga".
U programu su nastupili prošlogodišnji pobednik takmičenja Muzičke omladine klarinetista Stojan Krkuleski i solisti Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Vladimir Andrić, bariton, laureat 28.takmičenja i Dragoljub Bajić, bas, laureat 38.takmičenja.
Na koncertu u Narodnom pozorištu, na kojem će učestvovati Orkestar Nacionalnog teatra pod dirigentskom upravom maestra Dejana Savića, biće dodeljene po tri nagrade za muški i ženski glas: prva nagrada iznosi 200.000 dinara, druga 150.000, a treća 100.000 dinara.
Takođe, biće uručene i specijalne nagrade; najuspešnijem finalisti na osnovu glasova publike - Nagrada Kolarčeve zadužbine i za najbolja izvođenja zadatih kompozicija dve Nagrade opštine Stari Grad.
M.B.