Vesti

ODRŽAN ZAVRŠNI GALA KONCERT LAUREATA 43. TAKMIČENjA MUZIČKE OMLADINE

29 mart 2013

Uručenjem nagrada najboljim takmičarima i Gala koncertom laureata 43. Međunarodnog takmičenja muzičke omladine, održanim u petak 29. marta na Velikoj sceni, zatvoreno je ovogodišnje takmičenje u disciplini solo pevanje.

Pobednik u kategoriji ženskih glasova je Evgenija Jeremić iz Srbije a u kategoriji muških glasova Stefan Hadžić iz Srbije. Mladi pevači dobili su nagradu od po 200 000 dinara.
Drugo mesto i po 150 000 dinara osvojili su u kategoriji ženski glasovi Aleksandra Čuhina iz Rusije i Vasko Zdravkov iz Makedonije u kategoriji muških glasova. Trećeplasirani su Maja Mijatović iz Srbije i Kristijan Antonovski iz Makedonije, oni su nagrađeni sa po 100 000 dinara.
Nagradu za najbolje izvođenje obaveznog dela u kategoriji ženskih glasova dobila je Aleksandra Čuhina, a u kategoriji muških glasova Stefan Hadžić. Specijalna nagrada Udruženja kompozitora Srbije pripala je Evgeniji Jeremić i Stefanu Hadžiću.
Nagradu Saveza udruženja likovnih umetnika osvojila je Evgenija Jeremić a nagradu publike dobila je Maja Mijatović. Nagrada najboljim kandidatima u kategoriji ženskih i muškim glasova iz Srbije otišla je u ruke Evgenije Jeremić i Stefna Hadžića.
Najbolji od 25 takmičara iz osam zemalja, laureati u dve kategorije pevača, ženski do 30 godina i muški do 32 godine, nastupili su na završnom Gala koncertu uz orkestar Opere Narodnog pozorišta pod dirgentskom upravom maestra Dejana Savića.
Program je režirala Ivana Dragutinović Maričić.
Ovogodišnje takmičenje mladih muzičara u disciplini solo pevanje svečano je otvoreno 21. marta u Kolarčevoj zadužbini gde su održane tri etape takmičenja.
M.B.