Vesti

ODRŽAN DONATORSKI KONCERT ZA ŠKOLU ZA MUZIČKE TALENTE IZ ĆUPRIJE

16 novembar 2011

Donatorski koncert za Školu za muzičke talente iz Ćuprije održan je u sredu 16. novembra na Velikoj sceni.

Pored učenika Škole za muzičke talente, publici su se, kao specijalni gosti, predstavili i članovi ansambla Opere Narodnog pozorišta u Beogradu – solisti Danilo Stošić i Marija Mitić i dirigent Stefan Zekić.
Na rogramu su bila dela Bramsa, Paganinija, Mocarta, Donicetija, Vivaldija, Baha, Šostakoviča...
Škola za muzičke talente u Ćupriji, formirana na inicijativu Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, postoji 38 godina i radi po unikatnom Nastavnom planu i programu.
Tokom desetogodišnjeg školovanja, muzički izuzetno nadarena deca stiču osnovno i srednje – kako muzičko, tako i opšte obrazovanje.
Iako opsežan i nadasve zahtevan, nastavni plan je posebno prilagođen, te omogućava praćenje i razvijanje specifičnih individualnih sklonosti i sposobnosti muzičkih talenata, a predviđa isključivo gudačke instrumente: violinu, violu, violončelo i kontrabas.
Vrlo je visok kriterijum u pogledu prijema učenika: samo najdarovitiji mogu postati učenici ove prestižne obrazovne ustanove, a isti kriterijumi važe i za same nastavnike.
Nastavu u školi izvode profesori sa posebnom preporukom Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.
Neki od njih su i sami univerzitetski profesori, proslavljeni pedagozi ili priznati umetnici.
Deca odrastaju u uslovima domskog smeštaja i svoje kompletno muzičko i opšte obrazovanje stiču na jednom mestu, u atmosferi prožetoj muzikom.
M.B.