Вести

Активности Народног позоришта у јулу и августу; учешћа на фестивалима и „Отворена врата“

4 јул 2024

Народно позориште у Београду наставља своје активности и ван позоришне сезоне, током јула и августа, учешћем на реномираним амбијенталним фестивалима у земљи и региону, као и популарном манифестацијом „Отворена врата” која увек наилази на веома добар пријем бројних поштовалаца театра.

Чувена Шекспирова драма „Магбет“, у режији Јагоша Марковића, биће изведена 8. јула у оквиру Такмичарске селекције 19. Фестивала медитеранског театра „Пургаторије“  у Тивту.

Главне улоге у тој истинској трагедији о опсесивном освајању моћи, о сукобу морала и амбиције... тумаче прваци Драме Небојша Дугалић и Наташа Нинковић.

У ансамблу су и Александар Срећковић, Радмила Живковић, Александра Николић, Ивана Шћепановић, Бранислав Лечић, Вучић Перовић, Петар Стругар, Данило Лончаревић, Јован Јовановић, Огњен Малушић, Немања Стаматовић, Богдан Богдановић, Драган Секулић, Милош Живановић и Томислав Радосављевић.

Два дана касније, 10. јула, још једна представа у режији изузетног и јединственог Јагоша Марковића - „Урнебесна трагедија“, по тексту Душана Kовачевића, биће одиграна на овом фестивалу, у оквиру исте селекције.  

У тој црнохуморној причи, чија се радња дешава у нашој, веома препознатљивој, али наопачке изврнутој стварности у којој поигравање комичним парадоксима између привида и стварности, заиста, прелази у урнебесно, улоге тумаче Николина Фригановић, Жељко Еркић, Петар Васиљевић, Нела Михаиловић, Александар Вучковић, Сандра Бугарски, Бранко Видаковић, Љубиша Савановић и Марија Недељков.

Отворена врата Народног позоришта у Београду биће одржана 21. и 28. јула с почетком у 12 часова.

У тури кроз зграду театра, посеотиоци ће имати прилику да сазнају историјске податке о овом здању културе од националног значаја, да се упознају са процесом рада, обиђу сцену, гардеробе, радионице, позоришни бифе... На овај начин омогућићемо нашој публици да завири у свет где се стварају позоришне илузије, сценска магија, али и како се баштини историја театра.

Улазнице могу да се купе у Музеју Народног позоришта 18. и 19. јула за први и 25. и 26. јула за други термин, у периоду од 11 до 13 часова.

Представа из најновије продукције Народног позоришта „Није смрт бицикло (да ти га украду)“, по тексту Биљане Србљановић, у режији Андреја Носова, биће одиграна 29. августа на 11. Фестивалу „Нови тврђава театар“ у Чортановцима.

Јунаци те узбудљиве тужно-смешне приче су изопачена и пресита деца, недорасли средовечни слабићи, њихове вршњакиње заробљене у зачаране кругове својих неостварених бракова, старци који за себе грабе будућност коју неће дочекати и њихова деца, заточена у односима из прошлости које не могу да преовладају, самозаљубљени, амбициозни политичари, мајке и очеви који су спремни да и у својој кући ходају по лешевима.

У подели су Бранко Видаковић, Вања Ејдус, Ненад Стојменовић, Нина Нешковић, Милош Ђорђевић, Сузана Лукић, Драгана Варагић и Петар Стругар.
 

Галерија