Вести

Баритон Хонгју Чен гостовао у Вердијевој „Травијати“

20 јун 2022

Баритон Хонгју Чен гостовао је 20. јуна у улози Жоржа Жермона, у опери Ђузепа Вердија „Травијата“, која је изведена на Великој сцени под диригентском управом Ђорђа Павловића.

Насловну улогу тумачила је Сања Керкез, док је у роли Алфреда Жермона наступио Душан Плазинић. 

У подели су били и Жељка Здјелар (Флора Бервоа), Невена Милошевић (Анина), Михаило Шљивић (Доктор Гренвил/ Маркиз д’ Oбињи), Мирослав Марковски (Барон Дуфол), Слободан Живковић (Гастон), Синиша Радин (Ђузепе) и Ранко Јовић (Комисионарио).

У представи учествују Оркестар и Хор Народног позоришта у Београду.

Режију Борислава Поповића из 1991. године обновила је Ивана Драгутиновић Маричић.

Сценографију је креирао Борис Максимовић, костиме Божана Јовановић, а кореографију је урадио Владимир Логунов.

Хонгју Чен, баритон (пореклом из Унутрашње Монголије/Kина), је уписао докторске академске студије соло певања на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професора Николе Мијаиловића, октобра 2021. године. 

Победник је на многим интернационалним такмичењима соло певача, попут 55. Интернационалног такмичења „Antonín Dvořák“, „Johannes Brahms“ (Austrija), „Ada Sari“ (Poljska), „Citta di Alcamo“ (Italija), „Simándy József“ (Mađarska), „Imrich Godin“ (Slovačka), UPMCF (Francuska), „JEJ Reszkov“ (Poljska) и „Kammeroper Schloss Rheinsberg“ (Nemačka). Наступао је у Франкфуртској опери, Бајројтском фестивалу „ Haus Wahnfried“, Тиролском фестивалу, Народном позоришту у Вајмару, Театру у Лођу (Пољска) и Народном позоришту у Сегедину.

Опсежни концертни ангажмани одвели су Хонгју Чена у неколико европских земаља, као и у Азију, и довели до сарадње са реномираним оркестрима, као што су Немачка државна филхармонија „Rhineland-Palatinate“, Бранденбуршки државни оркестар, Прашка филхармонија, Национални оркестар Лорене. 

Сарађивао је са диригентима као што су Christian Thielemann, Helmut Rilling, Gustav Kuhn и Gyüdi Sandor. 

Од 2018. године у запослен је у звању доцента на Универзитету уметности Монголије у Kини, и на Универзитету у Сегедину, у Мађарској. 
Гостујући је професор на многим мастер курсевима у Kини и Европи.