Вести

ЦРНОГОРСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ГОСТУЈЕ 18. И 19. МАЈА

27 април 2011

Црногорско народно позориште из Подгорице гостоваће 18. и 19. маја у Народном позоришту у оквиру Споразума о сарадњи који су крајем јануара потписали управници две Куће Божидар Ђуровић и Јанко Љумовић.

Првог дана, на Великој сцени биће изведена драма Максима Горког „На љетовању“, а дан касније, на „Сцени „Раша Плаовић“ угостићемо Молијеровог „Дон Жуана“.
Представа „На љетовању“, по тексту Максима Горког и у режији Радмиле Војводић, премијерно је изведена 12. августа 2009. године у оквиру Међународног фестивала „Котор Арт“, док је на сцени ЦНП - а први пут одиграна 1. октобра исте године.
- Споља блиско, привлачно и богато друштво (назовимо их елитом у рецесији, а темељни расцеп на богате и оне друге јесте социјални контекст који подразумевамо) окупљено је на летовању. Један од јунака, један по скепси најсличнији гротескном скептику наших дана, рећи ће на крају: „Морали смо сви да постанемо одвратни једни другима и ето постали смо.” Заправо, друштво се летујући, препуштајући се распричаној и декоративној доколици живота, нашло у вртлогу противуречности између реалног стања и хипокризије... Као да је било довољно да се само запитају смеју ли бити оно што јесу, могу ли бити оно што јесу … Има у тим брачним, прељубничким, пријатељским и рођачким драмским обртима, које Горки ниже и заплиће - у тим нападним претресањима егзистенцијалних проблема, морализирању, вапајима над усамљеношћу и, истовремено, саможивости и отужној и опсценој отупелости на туђу патњу - има чудне мешавине буфонерије и трагедије, психолошког и лудичког у исти мах, онога што тера на гласан плач и грохотан смех истовремено. Има и сентименталног кича односно естрадизоване патње, како би се могло рећи језиком наше епохе… Како бисмо ми иначе имали нешто с њима, односно они имали нешто са нама и садашњицом пренапученом противуречностима још једне велике друштвене трансформације? Промена животне парадигме коју нужно доноси свака велика друштвена промена или друштвени покрет, неминовно утиче на најинтимније ставове - заправо, ту је тачка наше гротескно обојене идентификације. „Дивно је занимање живот” - овај испразни одговор на могућа суштинска питања, као да је увек исти, увек трагикомични, слаткосамообмањујући изговор и у Русији с преломног почетка 20. века и данас, у освит новог света 21. века… И на Западу и на Истоку, и у рецесији и у транзицији, и у лево и у десно идеолошки утемељеним веровањима и деловањима… Да, баш гротескно – написала је у програму представе редитељка Радмила Војводић.
Улоге тумаче Срђан Граховац, Нада Шаргин (к.г.), Горана Марковић, Емир Ћатовић, Дејан Иванић, Јелена Ђокић (к.г.), Симо Требјешанин, Бранка Фемић, Светозар Цветковић (к.г.), Душан Ковачевић, Варја Ђукић, Зоран Вујовић, Петар Бурић...
Представа “Дон Жуан”, по тексту Жана Батиста Поклена Молијера и у режији и адаптацији Ане Вукотић, премијерно је изведена 26. децембра 2009. године.
Насловног јунака игра београдски глумац Драган Мићановић, а у подели су и Симо Требјешанин, Јелена Минић, Стеван Радусиновић, Зоран Вујовић, Мишо Обрадовић, Бранимир Поповић, Нада Вукчевић, Жаклина Оштир и Дејан Иванић. 
М.Б.