ЧУВЕНИ ГЛОБ ТЕАТАР ИЗ ЛОНДОНА ГОСТОВАО СА ШЕКСПИРОВИМ КОМАДОМ “ДВА ВИТЕЗА ИЗ ВЕРОНЕ”

28 јун 2016

Ансамбл чувеног Глоб театра из Лондона гостовао је 28. јуна на Великој сцени са Шекспировим комадом „Два витеза из Вероне“, у режији Ника Бегнала.
На тај начин, енглеска позоришна трупа, после двогодишње паузе, када је на истој сцени са великим успехом одиграла "Хамлета" у редитељској поставци Доминика Дромгула и Била Бакхурста, поново се, у пуном сјају, представила београдској публици – овога пута са својим најновијим комадом, који је у Лондону премијерно изведен пре десет дана.
У њему је Бегнал, на иновативан начин, са нагласком на музику, у елизабетанској сценографији, понудио анархистичну верзију ове ране Шекспирове комедије из 1591. године.
Радњу је изместио у 1966. годину када је свет на неки начин експлодирао, нарочито у погледу музике која се изводи уживо и веома убедљиво осликава младалачку љубав, побуну младих против родитеља и омогућава креирање различитих светова.
У оквиру те атмосфере, преплићу се судбине четворо младих људи - младића Валентина и Протеја и девојака Силвије и Јулије.
Шекспирову романтичну причу пуну комичних обрта извео је весели ансамбл који је гледаоце у препуној сали одушевио песмама, сценском атмосфером и стваралачким „хаосом“.
С обзиром на то да је за представу владало огромно интересовање публике, у партеру су била додата још три реда.
Улоге су остварили Лиа Брадерхед (Јулија), Гери Купер (Војвода/Антонио), Аруан Галиева (Силвија), Гај Хјуз (Валентин), Ембер Џејмс (Лусета/Пантино/Турио), Адам Кист (Спид/Егламор), Шарлот Милс (Ланс), Дармеш Пат (Протеј) и Фред Томас (Музичар/Пас Креб).
Дизајнер је Кејти Сајкс, композитор Џејмс Форчун, а кореограф Том Џексон Гривс.
Иначе, у току дана, у хотелу "Envoy", одржана је конференција за новинаре поводом другог гостовања Глоб театра у Народном позоришту у Београду. Том приликом, в.д. управника Дејан Савић истакао је да је гостовање тог позоришта врхунац овогодишње сезоне Националног театра и најавио за октобар, у години у којој се обележава 400 година од Шекспирове смрти, одржавање фестивала посвећеног великом драмском писцу, а на коме ће учествовати домаћа позоришта која на свом репертоару имају неко од његових дела.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ