Вести

Деценија од премијере Трифковићеве „Избирачице“, 31. маја на Великој сцени

29 мај 2023

Kомедија Kосте Трифковића „Избирачица“, у режији Николе Завишића, обележиће 31. маја на Великој сцени (19,30) вредан јубилеј – десет година од премијере.

Биће то, уједно, 59. извођење представе коју је до сада видело око 15.000 гледалаца.

Овај познати српски комад из 19. века, у Завишићевој поставци, на непретенциозан и духовит начин осврће се на нашу традицију и наше горуће проблеме.

„Избирачица је остала водвиљ, остала је комедија, а ја сам је све ово време интимно називао меланхоличним водвиљем. То је прича о нашим наравима и проблемима нашег силног избирања, које нас на крају нигде не доведе“, подсећа Завишић који у својој редитељској концепцији није желео да комад измести просторно и временски.

„Све је остало како је написано, само су сви мртви. Трифковићев свет је оживео у свом мртвилу. Kао омча око врата обавија нам се властито одсуство храбрости и одговорности, данас крајње непопуларних моралних врлина. У народу се често користи изрека пробирач нађе отирач, а наша представа говори и о томе колико се то и метафорично и буквално преноси и на нашу свакодневицу. Виримо у туђе судбине, а властити живот пролази поред нас и ми немамо могућност или не умемо да нађемо пут до промене“, сматра Завишић.

Главну улогу Малчике - девојке за удају која не може да се одлучи између неколико просаца, тумачи Анастасиа Ања Мандић, а у подели су и Драган Николић (Соколовић), Александра Николић (Јеца), Сена Ђоровић (Савета), Зоран Ћосић (Тимић), Ивана Шћепановић (Kата), Милена Ђорђевић (Милица), Иван Босиљчић (Бранко), Дарко Томовић (Штанцика), Вучић Перовић (Тошица) и Немања Kонстантиновић (Јован).

На премијери 14. маја 2013. године, а потом све до изненадне смрти, средином јуна 2015. године, улогу Тошице тумачио је Милорад Мандић Манда кога је заменио Вучић Перовић. 

Једно време, уместо Ивана Босиљчића улогу Бранка играо је Милош Ђорђевић; после неколико сезона, ролу Милице трајно је од Тамаре Стошић преузела Милена Ђорђевић.

Драматург је Молина Удовички Фотез, Завишић је био задужен и за сценографију са Мирашем Вуксановићем, као и дизајн светла са Миодрагом Миливојевићем, док графички дизајн видео материјала потписује Горан Балабан.

Kостиме је креирала Суна Kажић, музику су компоновали Сања Лончар и Андрија Павловић, сценски покрет је урадио Дамир Тодоровић, а дизајн звука Владимир Петричевић.

На 43. Позоришном фестивалу најбољих комедиографских остварења Србије „Данима комедије“ у Јагодини, 2014. године, „Избирачица” је освојила четири награде - за најбоље редитељско остварење, за најбоље глумачко остварење, за најбољу костимографију и за најбољу сценографију.

Галерија