Вести

ДУГОРОЧНА САРАДЊА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ И ХНК ИЗ ЗАГРЕБА

31 март 2017

На позив своје колегинице Дубравке Вргоч, интенданта ХНК из Загреба, у хрватској престоници јуче (30. март) је боравио Дејан Савић, Управник Народног позоришта у Београду.
Двоје руководилаца највећих и најзначајнијих институција културе у својим државама, током веома конструктивног разговора обављеног у просторијама ХНК, којем је присуствовао и маестро Никша Бареза, угледни диригент и директор Опере, договорили су као најважнију појединост да два театра крајем текуће сезоне потпишу Протокол о сарадњи, којим ће после дуже времена институционализовати своје партнерске односе.
На тај начин ће се уз знатно ниже трошкове публици на обе стране приказати највећа достигнућа на уметничком плану оба позоришта, и сарадња која је и до сада постојала, увести у редовне токове и планове обе Куће.
Дејан Савић је истакао да поред узорних односа који постоје са ХНК из Осијека и Ријеке, природни партнери јесу управо београдски и загребачки национални театри, са чиме се сложила и гђа Вргоч.
Осим овога, он је од конкретних ванрепертоарских активности навео одлично партнерство око Филозофског театра, који окупља велики број претежно млађе публике а ради се о изворном пројекту ХНК, те предложио заједничке делатности око снимања документарног филма о примадони Зинки Кунц, о чијем животу и ненадмашној оперској каријери филмске материјале поседују Филмске новости у Београду, док хрватска страна поседује фотографске и друге писане артефакте.
Од позоришних програма, за наредну сезону је договорена сарадња сва три ансамбла, и то тако да се у Опери размењују најбољи уметници, уз напомену да је последњих месеци београдски првак Сања Керкез одушевила загребачку публику у насловној улози Вердијеве Травијате а да се у априлу по први пут очекује гостовање маестра Барезе у Вердијевој великој опери "Дон Карлос", затим да се у Балету размене читаве представе, при чему су загребачки партнери одмах изразили интересовање за већ легендарни наслов "Ко то тамо пева", а да се у Драмском сектору покуша пронаћи подједнако интересантан писац и наслов за обе стране, како би се ушло у коопродукцију.
Господина Савића је више него срдачно дочекала и примила у својој резиденцији амбасадорка Републике Србије у Загребу, Њ.Е. гђа Мира Николић, која је у потпуности подржала иницијативу о професионалном пријатељству два национална позоришта, истичући да ће и Амбасада са своје стране дати сву логистичку и медијску подршку предвиђеним активностима.
На крају, важно је напоменути да је и Њ.Е. г. Гордан Маркотић, амбасадор Републике Хрватске у Београду, практично од почетка свога мандата у нашој држави истрајно радио на повезивању институција културе два народа, тако да и са стране Хрватске амбасаде неће изостати позитивне реакције и подршка овим обострано корисним и значајним културним пројектима.