Вести

ГРУПА КИНЕСКИХ ПРОДУЦЕНАТА И МЕНАЏЕРА У УМЕТНОСТИ ПОСЕТИЛА НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ

27 мај 2015

У циљу успостављања сарадње и размене уметничких пројеката и програма, група од 35 кинеских продуцената и менаџера, посетила је у уторак 26. маја Народно позориште у Београду.
Током дана, на обе сцене, присуствовали су уживо презентацији делова из балетских, оперских и драмских представа Националног театра – „Александар“, „Аида“, „Тоска“, „Летећи Холанђанин“, „Хенри Шести“, „Моје награде“ и „Дама с камелијама“.
У вечерњим сатима, на Великој сцени, погледали су балетску представу „Ко то тамо пева“ у кореографији Сташе Зуровца, а потом, на Сцени „Раша Плаовић“, Гогољеву комедију “Женидба”.
Током боравка у Народном позоришту, одржали су разговоре са в.д. управника Дејаном Савићем, в.д. директора Опере, Балета и Драме Аном Зораном Брајовић, Константином Костјуковим и Жељком Хубачем, као и са диркетором Музеја НП Драганом Стевовићем.
У оквиру пројекта, који траје од 25. до 30 маја, гости из Кине посетиће и друге српске културне институције и том приликом одржаће низ састанака са менаџерима, а присуствоваће и живим презентацијама позоришних представа, оркестара, ансамбала, музичких група…
Ова иницијатива, коју води Народно позориште у Београду и шеф продукције НП Милорад Јовановић, веома је значајна јер има за циљ да се српска културна понуда представи азијском тржишту чиме би се помогло успостављање нове размене у области културе и уметности.
Србија је једна од три европске земље која је уврштена у агенду посете кинеских продуцената и менаџера у току ове године.
М.Б.