Вести

IN MEMORIAM: Горјана Јањић (1945-2022)

5 октобар 2022

Глумица Народног позоришта у Београду Горјана Јањић (1945-2022) преминула је 2. октобра у 77 години. 

Рођена је у Сарајеву 30. марта 1945. године. 

Дипломирала је глуму 1968. године на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду, а годину дана касније постаје стална чланица ансамбла Драме националног театра у којем је наставила да игра и после пензионисања, 2005. године.

На сцени Народног позоришта дебитовала је 29. јануара 1968. године у чувеној драми Едмона Ростана „Сирано де Бержерак, у режији Браслава Борозана који јој је поверио улогу Друге прециозе.

Током дугогодишње каријере играла је запажене улоге које су веома доприносиле целокупној вредности представа као што су Дворкиња („Урошева женидба“), Франциска („Мера за меру“), Млада сељанка („Мајка Храброст и њена деца“), Магда („Нечиста крв“), Просјакиња („Дом Бернарде Албе“), Агра („Вечити младожења“), Заробљеница („Орестија“), Жена („Чежња под брестовима“), Жена („Зечји насип“), Бакица („Огвожђена")...

У алтернацији са Радом Ђуричин, годинама је тумачила лик Зорке Вучић у култном остварењу Синише Kовачевића „Велика драма“, а ту улогу, последњи пут је одиграла 27. јуна ове године.

Играла је у серијама „Приче преко пуне линије“, „Сиви дом“, „Бољи живот“, „Горе-доле“, „Војна академија“, „Пет“, као и у филмовима „Време Сутјеске“, „Шмекер“, „Октоберфест“... 

Испраћај за кремацију биће обављен 6. октобра у 12:30 часова на Новом гробљу у Београду.