Вести

Интернационалне балетске звезде Ана Циганкова и Гиорги Потсхишвили гостују у Народном позоришту у Београду

3 април 2024

Интернационалне балетске звезде, прваци Националног балета из Амстердама Ана Циганкова и Гиорги Потсхишвили гостоваће 16. и 18. априла у „Жизели”, која ће бити изведена од 19:30 часова на Великој сцени.

У том романтичном балету, на музику Адолфа Адама, у кореографији Леонида Лавровског (према Ж. Kорали, Ж. Перо, М. Петипа) Циганкова ће наступити у насловној улози, док ће се Потсхишвили, који први пут борави у Београду, представити као принц Алберт.

Ана Циганкова, која је добро позната београдској публици с обзиром на то да је с великим успехом гостовала на нашој сцени неколико пута, рођена је у руском граду Новосибирску где је завршила Балетску школу. Након тога, позвана је у Бољшој театар где је убрзо промовисана у солисткињу. Педагог јој је била чувена руска балерина Раиса Стручкова. Године 2004. одлази у Будимпешту где постаје примабалерина у Националном балету Мађарске. Три године касније, 2007, ова вишеструко награђивана уметница, постаје примабалерина и Националног балета у Амстердаму (Dutch National Ballet). Често истиче да јој је Холандски национални балет дао слободу да се даље развија; не само у оквиру компаније, већ и као гостујући уметник са другим водећим компанијама. Kао гошћа, наступала је у Бечкој државној опери, Римској опери, на Фестивалу Нурејев са Државним балетом Татарстана...

Гиорги Потсхишвили је рођен у Тбилисију, престоници Грузије. Члан Националног балета у Амстердаму постао је 2020. године. Током досадашње каријере освојио је неколико значајних награда. Kрајем прошле године постао је првак, а на свечаној церемонији одржаној тим поводом, директор Kуће Тед Брандсен истакао је да је Гиорги „феноменалан плесач са талентом који се ретко виђа“.

„Има харизматичну сценску личност са невероватним скоковима, фантастичном техником и природним осећајем за партнерство. Јединствен уметник, који већ у тако младој доби може јасно да инспирише бројну публику“, оценио је директор Холандског националног балета.

У овом култном класичном делу, које захтева висок ниво плеснога умећа, врхунску технику и способност драмског обликовања ликова, уз Циганкову и Потсхишвилија, учествоваће и комплетан балетски ансамбл, као и Оркестар Народног позоришта под диригентском управом Ане Зоране Брајовић.

Kостиме је креирала Божана Јовановић, а сценографију Борис Максимовић.

 „Жизела” представља истински бисер „белог балета“, али и својеврсни феномен јер се на сценама широм света игра од 1841. године када је премијерно изведена у париској Опери.

Галерија