Вести

Иван Босиљчић пред београдском публиком као гроф Пјер Безухов у „Рату и миру“

8 новембар 2023

У представи „Рат и мир“, по чувеном роману Лава Николајевича Толстоја у драматизацији Федора Шилија и режији Бориса Лијешевића, која је на репертоару Велике сцене у недељу 12. новембра (20:00), први пут пред београдском публиком у улози грофа Пјера Безухова наступиће Иван Босиљчић.

Популарни драмски уметник дебитовао је у овој улози недавно када је Народно позориште две вечери заредом, 18. и 19. септембра, с великим успехом наступило у чувеном Националном драмском театру Русије „Александрински“ у Санкт Петербургу у оквиру 14. Међународног  позоришног фестивала „Александрински”.

„Ја сам био један од многих гледалаца ове представе који је задивљен дирљивом глумачком игром, редитељском поставком и драматуршком интервенцијом овог ремек дела. Нарочито ме интригирало то што је прича у овој концепцији смештена изнад простора и времена. Стицајем ванредних околности добио сам прилику да из улоге гледаоца пређем у улогу главног јунака и да се ансамблу придружим у изведби пред руском публиком. То што нам се десило у Санкт Петербургу је можда најинтензивнији театарски контакт између публике и глумаца који сам икад доживео. На сцени Александријског театра сам схватио да је представа Рат и мир Народног позоришта, молитва за овај наш свет. И част ми је што се придружујем тој молитвености у овом тренутку", каже Босиљчић.

Улогу грофа Пјера Безухова тумачиће у равноправној алтернацији са Хаџи Ненадом Маричићем.

У подели су и Миодраг Kривокапић (Kнез Болконски), Данило Лончаревић (Андреј), Златија Оцокољић Ивановић (Марија), Зорана Бећић Ђорђевић (Лиза), Душан Матејић (Гроф Ростов), Бојана Стефановић (Грофица Наталија Ростова), Теодора Драгићевић (Наташа), Немања Стаматовић (Николај), Нина Нешковић (Соња), Слободан Бештић (Kнез Kурагин), Kалина Kовачевић (Елен), Петар Стругар (Анатол), Вучић Перовић (Борис Друбецки) и Недим Незировић (Наполеон Бонапарта).
 

Галерија