Вести

Јубилеј мелодраме „Дама с камелијама“ – десет година од премијере

14 новембар 2023

Представа „Дама с камелијама“, по роману Александра Диме Сина, у режији Југа Радивојевића, обележиће 17. новембра (19:30) на Великој сцени значајан јубилеј - десет година од премијере.

У фокусу комада је сентиментална и веома реалистична љубавна прича о несрећној и на смрт болесној париској куртизани Маргарити Готје у коју се заљубљује Арман Дивал, младић из угледне породице.

Ово је у Народном позоришту седма поставка тог дела, прожетог суптилним приказом истинске љубавне страсти, а којег је познати француски писац и драматург написао 1848. године.

Редитељ Радивојевић оцењује да се успех ове представе огледа у томе што публика воли мелодраме, као и квалитетна и позната књижевна дела, што, према његовом мишљењу, „Дама с камелијама“ свакако јесте.

„С друге стране, представа је веома важна зато што покреће нека суштинска питања на која би, свако појединачно, требало да пронађе одговор и разлог зашто у животу нешто ради на овај или онај начин“, сматра Југ Радивојевић.

Главне улоге поверене су Марији Вицковић и Јоакиму Тасићу, а у подели ће бити и Небојша Kундачина (Жорж Дивал), Стела Ћетковић (Приданс), Ваја Дујовић (Нанин), Димитрије Илић (Варвиљ), Богдан Богдановић (Гастон Рије), Иван Босиљчић (Гроф де Жире), Милена Ђорђевић (Нишета), Владан Гајовић (Густав) и Бојана Стефановић (Олимпија).

Специфичан ауторски печат „Дами с камелијама“, коју је до сада на матичној сцени и гостовањима у земљи и иностранству видело око 35.000 гледалаца, дали су и Жељко Хубач (аутор адаптације), Спасоје Ж. Миловановић (драматург), Борис Максимовић (сценограф), Бојана Никитовић (костимограф) и Kорнелије Kовач (композитор).

Представа је премијерно изведена 1. октобра 2013. године, у част Мире Ступице,  некадашње првакиње Народног позоришта у Београду и најбоље глумице 20. века.

Галерија