Вести

Mузеј Народног позоришта учествује на Манифестацији „Музеји за 10“

12 мај 2022

Музеј Народног позоришта учествоваће и ове године на Манифестацији „Музеји за 10“, националној музејској иницијативи највећој у Србији и јединственој у Европи, која ће се од 14. до 20. маја одржати осми пут под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. 

Током седам дана Музеј ће приказати богат програм чији ће се садржај заснивати на баштини националаног театра која се чува и негује кроз историју.

Програми ће се одвијати на више локација унутар куће, а публика ће имати могућност да упозна театар и са оне друге стране коју не познаје. Кроз унутрашњост зграде ће их водити стручни предавачи који ће их упознати са одређеним тајнама настанка позоришнe уметности. 

Свим данима у току Манифестације, осим 14. маја, Музеј ће бити отворен од 11-18 часова, а за публику која посећује представе на Великој сцени пре и током прве паузе представе. 

Првог дана, 14. маја, од 10 часова до 22 часа посетиоци ће моћи да обиђу поставку Музеја Народног позоришта и актуелну изложбу „Бреда Калеф – неуобичајена примадона". 

Истог дана, у 12 часова биће одржан „Дан отворених врата Народног позоришта“.  У тури кроз зграду театра, посеотиоци ће уз медијатора, директора Музеја Народног позоришта Драгана Стевовића, имати прилику да сазнају историјске податке о овом здању културе од националног значаја, да се упознају са процесом рада, обиђу сцену, гардеробе, радионице, позоришни бифе. 

У периоду од 15. до 18. маја, у фоајеу II галерије, (од 10 до 18,30 часова) моћи ће да се погледа изложба артефаката из историје Народног позоришта у сарадњи са Музејем града Београда и Историјским музејем Србије. 

У истом простору, у понедељак 16. маја с почетком у 17 часова биће одржан концерт чланова Оперског студија Народног позоришта „Борислав Поповић“ (програм можете да погледате ОВДЕ). 

Сутрадан, у Музеју Народног позоришта одржаће се програм под називом „Оперска чајанка“. Уз чај и модератора Драгана Стевовића, посетиоци ће у једночасовном програму моћи да слушају снимке оперских уметнике из Архиве Народног позоришта.  

У среду 18. маја, такође у Музеју Народног позоришта (10,00) у програму „Бајка за најмлађе“, одабрана глумица Народног позоришта читаће једну од омиљених дечијих бајки. 

Претпоследњег дана манифестације, 19. маја у 11 часова, Музеј Народног позоришта биће домаћин још једног програма - „Шта је то балет?“ у оквиру којег ће најмлађа публика, у сусрету са уметницом из ансамбла Балета Народног позоришта, бити у прилици да се детаљније упозна са балетском уметношћу.

Финале овогодишње манифестације резервисано је за 20. мај у 17 часова када ће у Фоајеу II галерије бити одржан концерт под називом „Звезде – најлепше српске соло-песме за дубоки глас“ уз учешће мецосопрана Наташе Јовић Тривић и пијанисткиње Драгане Анђелић Буњац.

Улаз на све догађаје је бесплатан. 
 

Галерија