Вести

На Великој сцени одржан традиционални новогодишњи Гала концерт

13 јануар 2018

Традиционални новогодишњи Гала концерт првака, солиста, Оркестра и Хора Опере Народног позоришта у Београду, уз гостовање троје еминентних иностраних уметника, под диригентским управама Дејана Савића, Ане Зоране Брајовић, Зорице Митев Војновић, Ђорђа Станковића и Дијане Цветковић, одржан је у суботу 13. јануара на Великој сцени.

Већ годинама устаљено, Нову годину по јулијанском календару, публика у свечарској атмосфери дочекује уз најпопуларније и најлепше арије, дуете, квартете, хорска извођења...

Овога пута, гала вече у препуној сали, отворила је диригенткиња Брајовић која је предводила Оркестар у извођењу увертире из Росинијевог „Севиљског берберина”, једне од најбољих комичних опера икада написаних, живог драмског израза и изванредне уметничке снаге.

У наставку концерта, из популарног „Севиљца”, изведена је и кавантина Фигара коју је отпевао баритон Драгутин Матић, док се сопран Невена Бриџен представила аријом Мими из Пучинијевих „Боема”.

Мецосопран Љубица Вранеш певала је композицију Ернеста де Куртиса „Non ti scordar di me“, сопран Александра Стаменковић Гарсија арију Лију из „Турандот“, баритон Љубодраг Беговић арију Рикарда („Пуританци“), а тенор Александар Дојковић арију Канија из „Пајаца“.

Из „Дон Ђованија”, једног од најзрелијих дела из последњег опуса великог мајстора музике Волфганга Амадеуса Моцарта, сопран Иванка Раковић Крстоношић извела је арију Дона Елвире из првог чина, а бас Драгољуб Бајић арију Лепорела.

Тенор Дејан Максимовић певао је арију Рикарда („Бал под маскама“), бас Ненад Јаковљевић каватину Алека из истоимене опере Сергеја Рахмањинова, док су бас Бајић и баритон Небојша Бабић извели дует Дон Пасквалеа и Малатесте („Дон Пасквале“).

Крај првог дела Гала концерта, прилагођеног празничном расположењу, гламурозном по броју учесника, сцени и раскошним тоалетама, припао је гошћи из Албаније, виолинисткињи Абигејли Воштини која се представила најпознатијом нумером француског композитора Камија Сен Санса Интродукција/ Рондо Капричозо.

Ратапланом, борбеном песмом из Вердијеве опере „Моћ судбине“, уз извођење мецосопрана Јадранке Јовановић и Хора, почео је други део концерта који је баритон Владимир Андрић наставио напитницом Дон Ђованија, мецосопран Александра Ангелов популарном Хабанером из Бизеове „Кармен“, а сопран Ана Рупчић Молитвом Сантуце („Кавалерија рустикана“).

Након Хора сељака из „Евгенија Оњегина“ Чајковског, публика је уживала у арији Жерара („Андре Шеније“), а потом и арији Тоске које су извели гости - бугарски баритон Венцеслав Анастасов, односно сопран из Италије Силвана Фроли.

Под Савићевом диригентском управом, Анастасов је отпевао и арију Жермона („Травијата“), а Фроли арију Ћо Ћо Сан из Пучинијеве „Мадам Батерфлај“.

После сопрана Јасмине Трумбеташ Петровић, која је извела арију леди Магбет и баритона Миодрага Д. Јовановића са аријом Магбета, обе из Вердијевог „Магбета“, на сцени су се још једном појавили уметници из Италије и Бугарске.

Фроли је певала арију Леоноре из „Моћи судбине“, а Анастасов арију Дон Карла, такође из те опере у четири чина, коју је славни Верди компоновао давне 1862. године.

Завршница новогодишњег спектакла, била је резервисана за популарну „Винску песму“ из његове „Травијате”, у чијем извођењу су учествовали сви солисти.

После трочасовног програма, концерт је завршеном бисом са чувеном српском корачницом „Марш на Дрину" Станислава Биничког.

Одушевљена публика, током и на крају концерта, поздрављала је бурним аплаузом све учеснике овог врхунског оперског догађаја, изведеног у сценографији Дуње Костић и режији Иване Драгутиновић Маричић.

Концертмајстор је била Едит Македонска.

Новогодишњи Гала концерт традиционално се одржава сваког 13. јануара од 1993. године.
М.Б.