Вести

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ИЗ УЖИЦА 23. МАЈА ГОСТУЈЕ СА ДРАМОМ БРАНКА ЋОПИЋА „ОДУМИРАЊЕ МЕЂЕДА“

17 мај 2017

Ансамбл ужичког Народног позоришта извешће 23. маја на Сцени „Раша Плаовић“ (20,30) драму Бранка Ћопића „Одумирање међеда“, у режији Немање Ранковића.
Драмски првенац, као критику тадашњег друштва у ком "рука руку мије" Ћопић је написао 1958. године, као сатиричан осврт на менталитет и корупцију који опстају у сваком времену док "Међедовићи" мењају само облик.
У овом комаду, чија је радња временски смештенa у брда Западне Србије седамдесетих година прошлог века, живописне ликове играју Момчило Мурић, Ивана Павићевић Лазић, Бојана Зечевић, Биљана Здравковић, Слободан Љубичић, Вахидин Прелић, Светислав Јелисавчић и Хаџи Немања Јовановић.
Представа је премијерно изведена 25. фебруара 2015. године.
Адаптацију је урадила Олга Димитирјевић, сценограф је Маријана Зорзић Петровић, костимограф Снежана Ковачевић, а аутор музике Мирољуб Аранђеловић Расински.
- Пишчев осећај  за неуобичајене детаље, менталитет и природу својих јунака, само појачава хумористички потенцијал комада. Комичност се у драми пажљиво гради кроз два паралелна заплета: док са једне стране локални чиновници покушавају да окриве медведа за општинску касу коју су сами опустошили, са друге се спремају избори за народног посланика на којима се сукобљавају старе и младе снаге. Подразумева се да су ова два заплета међусобно нераскидиво повезана, и да кроз комад дефилује све оно сто препознајемо из нашег свакодневног живота: корумпирана власт, партијски послушници и "прелетачи", сукоб родитеља и деце, мито и корупција, сензационалистичка штампа... сада су на сцени пред нама, огољени до свог бесмисла и безобразлука. Кроз целу своју каријеру, Ћопић је с духом критиковао аномалије и негативне појаве у друштву, а његова сатира данас се чини актуелнијом него икад – каже Олга Димитирјевић.
Извођење представе у целини ће снимити камере Радио телевизије Србије за потребе свог Драмског програма.
М.Б.