Вести

ПРОГРАМ ТАКМИЧАРСКОГ И РЕВИЈАЛНОГ ДЕЛА ФЕСТИВАЛА КОРЕОГРАФСКИХ МИНИЈАТУРА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

25 мај 2015

Фестивал кореографских минијатура биће одржан од 5. до 13. јуна 2015. године у организацији Удружења балетских уметника Србије, уз подршку Министарства културе и информисања РС и Секретаријата за културу Града Београда у циљу промовисања кореографског стваралаштва у области савремене уметничке игре.
У оквиру такмичарског дела овогодишњег 19. фестивала, 5. и 6. јуна на Сцени Раша Плаовић Народног позоришта у Београду, представиће се кореографи и играчи из земље и иностранства са њиховим премијерно изведеним десетоминутним кореографијама, а стручна и шира јавност имати прилике да упозна актуелне и наступајуће трендове у области уметничке игре.
Стручни међународни жири ће одабрати финалисте који ће се такмичити за три главне фестивалске награде као и за плакету Александар Израиловски за најупечатљивији сегмент кореографске минијатуре.
По одлуци жирија критике биће додељена и награда критике, а ту је и награда публике за оне такмичаре који поберу највеће симпатије и добију највећи аплауз.
Удружење балетских уметника Србије додељује награду Охрабрење која представља део програма подршке домаћим ствараоцима и подразумева продукцију премијерне целовечерње представе.
О победницима ће одлучивати стручни жири у саставу: Мамору Саката, победник прошлогодишњег фестивала (Јапан), Маћеј Кузмински, мастер кореограф (Пољска), Бојана Младеновић, еминентни српски кореограф (Србија/Холандија), Ана Игњатовић Загорац, носиоц награде Смиљана Мандукић за 2014. годину (Србија) и Сања Нинковић, солиста Балета Народног позоришта у Београду (Србија).
У оквиру ревијалног програма фестивала у Народном позоришту ће своје представе приказати награђивани уметници претходних фестивалских издања.
Тако ће 7.јуна своју представу Хаи (Боја сиве) извести прошлогодишњи носиоци прве награде, Маико Хасегава и Мамору Саката (Јапан) а исте вечери ће се представити и трупа МАСА денс из Хрватске, лауреати ФКМ-а и победници алжирског фестивала савремене игре 2014, са представом под називом Ти.
Пратећи програм фестивала ће имати и ове године озбиљан осврт на једну од горућих тема из области уметичке игре – плесну и балетску критику.
Обележавањем 60 година професионалног рада Милице Зајцев, критичарке уметничке игре и публицисте, 28.маја у фоајеу II галерије Народног позоришта, започеће семинар који чине низ предавања, разговора и радионица са стручњацима под заједничким називом Критичке праксе у области уметничке игре II.