Вести

„Наш разред“ најбољи на фестивалу „Заплет“ у Бањалуци, глумачка признања Вучићу Перовићу и Јелени Благојевић

26 октобар 2023

На 15. Међународном фестивалу глумца „Заплет“ у Бањалуци, драма „Наш разред“, по тексту Тадеуша Слобођанека, у режији Татјане Мандић Ригонат, освојила је Награду стручног жирија и Награду публике за најбољу представу, Вучић Перовић је проглашен за најбољег глумца, а Јелена Благојевић за најбољу младу глумицу.

Жири наглашава да „Наш разред" представља „тотално постдрамско позориште које пред гледаоца поставља суштинска питања еволуције зла и колективног масовног страдања као његовог крајњег резултата“.

„Представа нам у актуелном тренутку пружа једну важну историјску лекцију. Глумачки ансамбл уједначено и виртуозно представља ликове који, како би преживели, једно време постају убице својих пријатеља“.

За Вучића Перовића жири је истакао да је играјући Ришека „без задршке приказо човека који одустаје од себе како би постао део патологије зла“, док је за Јелену Благојевић оценио да „њен израз карактерише достојанствено приказивање патње чак и у најгорим сценама сексуалног насиља“, као и да улога Доре „представља једно чисто биће у вртлогу мржње и губитка свих цивилизацијских вредности“.

Представа „Наш разред“ игра се у преводу Бисерке Рајчић, Татјана Мандић Ригонат потписује адаптацију и избор музике, а у уметничком тиму су и Бранко Хојник (сценограф), Ивана Васић (костимограф), Ирена Драговић (композитор), Игор Kоруга (сценски покрет), Јелена Тврдишић (видео рад) и др Љиљана Мркић Поповић (сценски говор).

Комад прати судбине десеторо другарица и другова, Пољака и Јевреја, кроз деценије двадесетог и двадесет првог века.

Осим награђених Вучића Перовића и Јелене Благојевић, комплексне ликове ове трагичне приче тумаче и Нина Нешковић (Зоха), Сузана Лукић (Рахелка/ Маријан), Недим Незировић (Владек), Петар Стругар (Зигмунт), Данило Лончаревић (Хењек), Драган Секулић (Јакуб Kац), Душан Матејић (Абрам) и Јован Јовановић (Менахем).

Представа је премијерно изведена 9. априла ове године на Сцени „Раша Плаовић“. 
 

Галерија