ОСТАВКА РАДОСЛАВА ПАВЛОВИЋА НА МЕСТО ПРЕДСЕДНИКА УО НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

30 новембар 2013

БЕОГРАД 30.11. 2013. - Радослав Павловић поднео је оставку на место председника Управног одбора Народног позоришта, из, како је рекао данас Танјугу, више разлога, укључујући застрашивање чланова Управног одбора у процесу избора управника националног театра.

Павловић је међу разлоге за оставку навео и застрашивање кандидата, упад групе непознатих људи на две седнице УО, мобинг над заменицом управника због сарадње са УО и њено премештање на место сарадника у противпожарној заштити.
Као разлоге навео је и немогућност приступа информацији о реалном стању финансија у НП и стварном броју запослених, тајно и неовлашћено видео и аудио снимање чланова УО током седница, неподношљиве мере утицаја, скривање чињенице да је кандидат и в.д. управника Дејан Савић смењен 23. новембра 2007. са места управника НП и да је иза њега остао дуг од 41.000.000 динара, односно 511.000 евра.
Павловић није желео да говори о детаљима који су довели до чина оставке.
Управни одбор Народног позоришта расписао је, стицајем различитих околности, од августа до октобра чак три конкурса за управника.
Први, на којем је једини кандидат био в.д. управника Дејан Савић, завршен је без одлуке, а други је поништен на препоруку Надзорног одбора, јер текст није био у складу са Статутом (није тражио потребно радно искуство).
По завршетку пријављивања по трећем конкурсу у ужи избор за управника НП ушло је троје од девет кандидата - Савић, диригент Ана Зорана Брајовић и драматург Спасоје Ж. Миловановић.
Савић се током јесени у саопштењу за јавност жалио на "бахатост, самовољу и ароганцију" Павловића и тврдио да председник УО својим деловањем штетно утиче на рад Народног позоришта.