Вести

Отворене изложбе поводом стогодишњице Балета Народног позоришта у Београду

2 јун 2023

У оквиру свечаног обележавања стогодишњице Балета Народног позоришта у Београду, у Музеју позоришне уметности и Музеју националног театра отворене су изложбе подељене на период од по 50 година.

Поставка „Један век Балета – првих педесет година“, коју је приредила театролог Јелица Стевановић, отворена је 31. маја у Музеју позоришне уметности и доноси причу о првих 50 година из два дела - првим је дочарала сценски доживљај кроз сценографске скице и фигуре најзначајнијих балетских уметника, док је у другом оживела сценске животе 18 од преко сто реализованих балетских наслова.

Дан касније, 1. јуна, у Музеју националног театра отворена је изложба „Један век Балета – других педесет година“, ауторке Милене Јауковић, балетске критичарке и педагога, која обухвата период од 1973. до 2023. године.

Уз напомену да одабир није био лак, Јауковић је истакла да је кроз изложбу желела да се прикажу водећи балетски уметници и представе креиране у што више различитих стилова и жанрова, са највише успеха у земљи и иностранству, најдужим сценским трајањем и најбољим критикама.

Додала је да је у том периоду премијерно изведено 113 премијера - 99 на Великој и 14 на Малој сцени, што је, како је оценила, импозантан податак

Управник Народног позоришта Светислав Гонцић честитао је ауторкама на добро осмишљеним изложбама и нагласио да нас дуга и богата традиција непрестано инспирише да започнемо следећих сто година, „уверени да ћемо Балет Народног позоришта у Београду и наш најзначајнији балетски ансамбл увести у нови Век постојања са великим амбицијама и надамо се великим успесима и новом енергијом за будућих сто година“.

Уметничка директорка Балета Ана Павловић истакла је да захваљујући овој изложби сви поклоници балетске уметности имају прилику да „завире у време када су живели и стварали наши велики балетски уметници“.

Према њеним речима, овај својеврсни артефакт представља сведочанство једног века који је иза нас, али и поставља темеље за будућу епоху.

Изложбу, коју ће сви заинтересовани моћи да погледају до марта следеће године, свечано је отворио државни секретар у Министарству културе Миодраг Ивановић.

С обзиром на значај и обимност теме, поставка поводом сто година Балета Народног позоришта у Београду није могла бити смештена у јединствен галеријски простор, па је подељена у два сегмента.