Вести

ОВАЦИЈЕ БАЊАЛУЧКЕ ПУБЛИКЕ ЗА „ЧУДО У ШАРГАНУ“ НА XVIII ТЕАТАР ФЕСТУ “ПЕТАР КОЧИЋ“

23 мај 2015

У оквиру такмичарског програма XVIII Театар феста “Петар Кочић“, у петак 22. маја, на сцени Народног позоришта Републике Српске у Бањалуци, са великим успехом изведена је представа „Чудо у Шаргану“, по тексту Љубомира Симовића и у режији Егона Савина.
У овом комаду који у себи носи дух поетског реализма, а који је истовремено смешан и трагичан, реалистичан и невероватан, играли су Душанка Стојановић Глид (Иконија), Наташа Нинковић (Госпава), Хана Селимовић (Цмиља), Иван Босиљчић (Анђелко), Александар Ђурица (Миле), Небојша Кундачина (Ставра), Предраг Ејдус (Просјак), Бранко Видаковић (Скитница), Слобода Мићаловић (Јагода), Борис Пинговић (Вилотијевић), Бојан Кривокапић (Иследник), Александар Срећковић (Манојло) и Никола Вујовић (Танаско).
На крају представе, публика у препуној сали наградила је комплетну уметничку екипу вишеминутним овацијама и узвицима "браво".
Недуго после тога, одржан је округли сто на којем су, такође, пред бројним посетиоцима, говорили редитељ Савин, в.д. директора Драме Жељко Хубач и глумци Наташа Нинковић, Душанка Стојановић Глид, Хана Селимовић, Предраг Ејдус, Бранко Видаковић, Слобода Мићаловић и Никола Вујовић.
Драма „Чудо у Шаргану", током које све време пљушти киша, смештена је у крчми на периферији у којој раде, обитавају и свраћају људи са маргине, затечени негде између села и града.
Оно што је, осим кафане „Шарган” заједничко свим овим људима јесте патња коју свако од њих носи у себи и уноси у ову необичну кафану.
Тако кафана постаје стециште келнерица, курви, политичара, просјака, скитница, бивших робијаша… Паралелни ток радње прати прича о двојици ратника из Првог светског рата, који, мада одавно мртви, и даље трагају за правдом и тако стижу у данашње време.
Чудесни лик који повезује два паралелна тока радње јесте просјак који има натприродне способности да на себе прима ране и болове других људи...
Представа је премијерно изведена 20. фебруара ове године на Великој сцени.
У образложењу селекције фестивала, између осталог, је наведено да „пажљиво гледајући ову представу данас, коју одликују раскошне глумачке роле, сведене и тачне, схватамо да нам редитељ открива да су многи друштвено-политички проблеми данашње Србије имали корен у том периоду“.
На фестивалу, који се под слоганом „Црно на бијело“ одржава од 17. до 25. маја, осим Народног позоришта у Београду, учествују и Народно позориште Сарајево („Дивље месо“), Народно позориште из Приштине, Српска драма („Хотел Косово“), Народно позориште Сомбор/ Крушевачко позориште („Доктор Нушић“), Народно позориште Кикинда („Каубоји“), , Сатиричко казалиште Керемпух, Загреб („Јазавац у Керемпуху”) и Позориште младих Нови Сад („Потпуно скраћена историја Србије).
Жири 18. Театар феста „Петар Кочић“ 2015. радиће у саставу: театролог Драгана Бошковић, песник Предраг Бјелошевић и глумица Николина Јелисавац.
М.Б.