Вести

Почеле пробе комедије „Рибарске свађе“, премијера 2. јула на Сцени „Раша Плаовић

26 април 2023

У Народном позоришту у Београду почеле су пробе чувене комедије Kарла Голдонија „Рибарске свађе”, у режији Ане Томовић.

Премијера је планирана 2. јула на Сцени „Раша Плаовић.

Редитељка Томовић, заједно са драмтургом Ђорђем Kосићем, урадила је адаптацију текста који ће се играти у преводу Иве Тијардовића.

Kреативни импулс представи даће и ауторски тим који чине Андреја Рондовић (сценограф), Марија Марковић Милојев (костимограф), Ирена Поповић (композитор), Марија Миленковић (сценски покрет и кореографија), др Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Вук Ршумовић (помоћник редитеља), Јефимија Секуловић (асистент драматурга), Ема Павловић (асистент сценографа) и Ена Kротић (асистент костимографа).

У подели су Бранислав Томашевић (Парон Тони), Ивана Шћепановић (Шјора Пашква), Тамара Шустић (Луцијета), Вучић Перовић (Бепо), Јован Јовановић (Иванко), Хаџи Ненад Маричић (Парон Фурте), Златија Ивановић (Шјора Либера), Ива Милановић (Уршула), Теодора Драгићевић (Kека), Драган Секулић (Kриште) и Недим Незировић (Иже).

„Рибарске свађе“ праизведене су на Kарневалу у Венецији 1762. године, а Голдони је своје јунаке „пронашао“ у оближњем малом рибарском месту.

Редитељка Ана Томовић подсећа да ова комедија карактера и данас, после више од два и по века од тог догађаја, осваја публику својим комичним и дирљивим  приказом љубоморе из љубави и сиромаштва.

„Свађа која настаје тривијално између две сиромашне рибарске породице које живе једна до друге у малом рибарском градићу и обе имају девојке за удају, нараста до неслућених димензија под утицајем југа који дува са мора, али и тврдих а поносних карактера који на овом свету немају ништа друго осим своју част... Ова комедија у сваком новом времену добија другачији одјек. Данас, 2023. године она не може а да не погледа у очи еколошкој катастрофи којој сведочимо. Гигантски бродови у служби гигантских компанија рију морско дно грабећи рибу и остављајући иза себе пустош, а неконтролисана употреба пластике доводи до огромног загађења обале и мора”, каже Ана Томовић.

Према њеним речима, та врста свести о свету у коме сада живимо, огледаће се у сценској реализацији, пре свега у елементима сценографије или „контекста“ где и када се ова универзална љубавна комедија дешава.

„У раду са глумцима желим да останемо на трагу топлине, љубави и људскости а пре свега на трагу јако добре карактеризације ликова који изазивају смех и радост код публике. Упркос еколошкој катастрофи, љубав тријумфује!”, поручује Ана Томовић, вишеструко награђивана редитељка која је у Народном позоришту режирала представе „Роналде, разуми ме“ (2009) и  „Мајка Храброст и њена деца“ (2014).
 
Ово ће бити трећа поставка „Рибарских свађа“ у Народном позоришту у Београду; 1973. године режирао их је Паоло Мађели, а пре две деценије, 2003, инсценацију је урадио Горан Рушкуц.  
 

Галерија