Вести

Порукe чувеног израелског кореографа Охада Нахарина и др Свенке Савић поводом 29. априла - Светског дана игре

24 април 2018

Кореограф, уметнички директор играчког ансамбла Батшева и творац GAGA технике – језика покрета Охад Нахарин из Израела, овогодишњи је аутор глобалне поруке за Светски дан игре, 29. април, у којој је, између осталог, истакао да је суштина игре у настојању да будете присутни у тренутку.

„Ту се ради о ослушкивању обима сензација и допуштању да то ослушкивање постане извор свих наших осећања, форме и садржаја. А опет, увек треба да се сетимо одакле потичемо. Када ме питају о чему се ради у неком мом делу, ја најпре одговорим да се ради о самом том делу. О томе како се сви његови елементи преплићу да би створили причу. Причу игре саздану од волумена, деликатности и коришћења експлозивне моћи. Од истраживања покрета, организације и структуре. Од смејања себи самима, коришћења динамике, претеривања и умањивања, повезаности задовољства и напора, и сублимације лудила сваког играча, њихових страсти и фантазије, у јасну форму“, каже Нахарин.
 
Према његовом мишљењу, у свом најбољем облику, игра може бити узвишена, чак и када је далеко од савршенства.
 
„Морамо се одупрети конзервативном и конвенционалном мишљењу које је укорењено у играчком образовању и усмерењу, и да одбацимо старе идеје због нових и бољих. И морамо се сетити да свакога дана помало играмо… И морамо се сетити да свакога дана помало играмо… и никад испред огледала“, сматра чувени израелски кореограф.

Светска плесна алијанса у оквиру Међународног позоришног институте при UNESCO-у, покренула је 1982. године прослављање Светског дана игре.

Дан се обележава сваког 29. априла, као датум рођења Жана Жоржа Новера (1727-1810), зачетника модерне игре.

Идеја и циљ Светског дана игре је у својеврсној планетарној прослави ове уметничке дисциплине, као најуниверзалнијег језика који превазилази све политичке, културне и етничке границе, пружајући могућност уједињавања људи око заједничког и непоновљивог искуства – игре!
М.Б.

 

УДРУЖЕЊЕ БАЛЕТСКИХ УМЕТНИКА СРБИЈЕ репрезентативно удружење у култури (УБУС) сваке године шаље поруку наше еминентне личности из области уметничке игре поводом Међународног дана игре који је установио ЦИД УНЕСКО 1982. године.

Шаљући поруку о значају игре у данашњем времену, УБУС жели да допринесе афирмацији уметничке игре и домаћег стваралаштва, а уједно и да подсети на то да нам се ближе значајни јубилеји – 150. сезона Народног позоришта у Београду, 50 година од одласка Маге Магазиновић, зачетнице савремене игре у нас, као и на то да се балет у Србији игра већ пуних деведесет и пет година. Упркос традицији коју већ неоспорно има, ова лепа играчка професија се и даље сусреће са спорним законским регулативама и неразумевањем.

Овогодишњи аутор посланице посвећене празнику који се традиционално обележава 29. априла широм света је професорка емерита, др Свенка Савић, добитница УБУС-ове Награде за животно дело која је својим вишедеценијским залагањем како на уметничком тако и на научном нивоу трајно задужила балетску уметност.

 

 

ПОСЛАНИЦА ЗА МЕЂУНАРОДНИ ДАН ИГРЕ ИЗ СРБИЈЕ

Свенка Савић

 

Игра је данас доминантни облик комуникације, надилази језичке, националне и политичке границе...

Игра је као светлост, неопходна свима за успешан раст и за производњу новог...

Игра је чист ваздух који нам толико недостаје на планети.

Зато игром можемо сачувати планету од натрунки ђубрета, јер играти светлост је играти живот.

Наше тело је инструмент игре, а оно је и инструмент  за очување природе, јер је тело играча истовремено и тело планете. То смо ми!

Ако је наше тело, тело играча, не само део природе него и природа сама, онда не дозволимо да тело трпи насиље, да трпи модрице па ни природа да постаје модричава.

Када сачувамо игру и тело сачували смо природу и планету.

Играјући стварамо нови свет који опет предајемо на чување.

(О)чувати игру значи чувати тело, чувати природу, чувати будућност на то смо сви позвани.

Играјмо сви!