Вести

Представа „Мали брачни злочини“, по тексту Ерика Емануела Шмита, у режији Филипа Гринвалда, изведена јубиларни 150. пут

14 фебруар 2020

Представа „Мали брачни злочини“, по тексту Ерика Емануела Шмита, у режији Филипа Гринвалда, изведена је 14. фебруара на Сцени „Раша Плаовић“, јубиларни 150. пут.

Савремени француски писац Шмит у овој „великој афери живота удвоје” у центар посматрања поставља модерног мушкарца и жену, разоткривајући сплет старомодних и савремених елемената њихових емотивних и физичких односа.

Заплет комада настаје у тренутку када Лиз, сазнавши да јој супруг има амнезију, покушава да искористи ту ситуацију тако што настоји да га убеди у нешто што се заправо није ни десило.

Њих двоје, огрезли у баналности свакодневице, суочени са сопственом промашеношћу давно замрлих страсти, међусобно се киње и злостављају – у име љубави. Са друге стране, дирљиво је како за том истом љубављу очајнички чезну...

Гринвалд није режирао комедију, већ је урадио драму о незадовољству и вечитој и неутаженој чежњи за љубављу. Ипак, гледаоцима у препуној сали ништа није сметало да реагују баш онако како је Шмит и планирао – смехом.

На крају представе, нису штедели дланове да дугим и снажним аплаузом поздраве Нелу Михаиловић и Бориса Пинговића.

После неколико бисева, на сцени се појавила в.д. директорка Драме Народног позоришта Молина Удовички Фотез која је глумцима честитала јубилеј и уручила им слављеничку торту. 

Драматург је Жељко Хубач, сценографију је урадио Борис Максимовић, костиме Сара Куртовић, а дизајн звука Владимир Петричевић.

Представа је премијерно изведена 16. априла 2011. године на Сцени „Раша Плаовић“.

На матичној сцени и гостовањима, „Мале брачне злочине“ је видело близу 30.000 гледалаца.

На 20. Међународном фестивалу малих сцена и монодраме, одржаном у децембру 2015. године у Источном Сарајеву, Нела Михаиловић је за улогу Лиз освојила Награда за најбољу глумицу.
М.Б.