Вести

Премијера кантате „Kармина Бурана“ у оквиру „Белеф“-а

21 јун 2022

Kантата „Kармина Бурана“, најпопуларније дело немачког композитора Kарла Орфа, под диригентском управом Драгане Радаковић, биће премијерно изведена 29. јуна (21,00) на Великој сцени у оквиру Београдског летњег фестивала „Белеф“.

У том јединственом музичком спектаклу, уз Хор и Оркестар Народног позоришта у Београду, Хор РТС – а и Хор Дечјег културног центра Београд, као солисти ће наступити сопран Снежана Савичић Секулић, тенор Стеван Kаранац и баритон Драгутин Матић. 

Концертмајстор је Едит Македонска; асистент диригента Ђорђе Станковић. 

Хор РТС – а припремио је диригент Јаков Милутиновић, а Хор Дечјег културног центра Београд диригенткиња Невена Ивановић. 

„Kармина Бурана” је први део музичко-сценске трилогије „Тријумфи”, на којој је композитор радио дуже од деценије и по, и њен, свакако, највећи, најпопуларнији и најуспелији сегмент. Дело писано за трио вокалних солиста (сопран, тенор и баритон), велики мешовити хор и симфонијски оркестар, обилато појачан удараљкама, настајало је током 1935. и 1936. године. Инспирисано је истоименом збирком стихова из 13. века, пронађеном у баварском манастиру Бенедиктбурен, недалеко од Минхена. 

„Kармина Бурана” је до сада само једном постављена у Народном позоришту у Београду, а премијера је одржана 11. октобра 1973. године, такође, на Великој сцени.

Под диригентском управом Богдана Бабића и у режији госта из Минхена Хајнца Арнолда наступили су солисти Олга Ђокић (сопран), Предраг Протић (тенор) и Никола Митић (баритон), Балет и Хор Опере Народног позоришта и Дечији хор школе „Дринка Павловић”.

Сценограф је био Владимир Маренић, костиме је креирала Божана Јовановић, док је кореографију урадио Јован Деспотовић.