Вести

ПРЕМИЈЕРА КОМЕДИЈЕ „ФРЕНКИ И ЏОНИ“ 15. АПРИЛА НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“

31 март 2016

Романтична комедија „Френки и Џони“, по тексту америчког драмског писца Теренса Мек Нелија, у режији Тее Пухарић, биће премијерно изведена 15. априла (20,30) на Сцени „Раша Плаовић“.
Представа се ради у оквиру уметничко-пословне сарадње са Народним позориштем Сомбор, а насловне улоге тумаче Слобода Мићаловић и Игор Ђорђевић.
Глас радијског спикера поверен је инспицијенту Милошу Обреновићу.
У ауторској екипи су Јелена Палигорић (драматург), Вања Поповић (сценограф и костимограф), Матија Анђелковић и Марко Марић (композитори), Анка Гаћеша (сценски покрет) и Владимир Петричевић (дизајнер звука).
Продуцент представе је Борис Мишковић.
Премијера у Сомбору биће одржана 15. јуна у поноћ, у оквиру 24. „Позоришног маратона“.
У средишту радње, налази се двоје усамљених средовечних људи – несигурна конобарица Френки и кувар Џони који је управо изашао из затвора...
Редитељка сматра да је ово актуелан и неопходан комад јер се сви понашамо као да смо самим рођењем толико емотивно повређени да би до краја живота требало од нечег да се бранимо сопственим илузијама иза својих штитова недодорљивости, а то неминовно води ка празнини.
- Овај комад говори о скидању оклопа и гардова. О дозвољавању могућности да будемо вољени. О дозвољавању могућности да будемо повређени. Сви тражимо љубав, али да ли смо способни да волимо? Ова партија шаха двоје интелигентних и атрактивних, али емоционално осакаћених људи је ипак дирљива, јер они пристају да дају шансу вези која од старта изгледа осуђена на пропаст и освајају нас идејом да и аутсајдери могу једноставно упловити у луку љубави. Јер, као што Џони каже: „Никада не бирам љубав. Она бира тебе“ – каже млада редитељка Пухарић.
Комад је праизведен 2. јуна 1987. године у оф-бродвејском позоришту „Manhattan Theatre Club“, у режији Пола Бенедикта, а насловне улоге тумачили су Ф. Мареј Абрахам и Кети Бејтс.
Четири године касније, 1991, редитељ Гери Маршал снимио је филм под називом „Френки и Џони“ са Ал Паћином и Мишел Фајфер у главним улогама.
М.Б.

             ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ ОДРЖАНЕ 12. АПРИЛА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Представа “Френки и Џони”, према тексту Теренса Мек Нелија, биће премијерно изведена 15. априла на Сцени "Раша Плаовић", а према речима младе редитељке Тее Пухарић, та прича о емотивној вези посебно је важна данас када се многи људи повлаче у себе.
Ликове познате из филмске верзије Герија Маршала (са Ал Паћином и Мишел Фајфер) играју Игор Ђорђевић и Слобода Мићаловић.
“То је прича о двоје аутсајдера, усамљеника у средњим годинама, који су емотивно оштећени и држе гард према љубави. Ипак, покушавају да се ослободе предрасуда, да врате наду да љубав може да се догоди у било којим годинама”, изјавила је Теа Пухарић 12. априла на конференцији за новинаре у Музеју Народног позоришта.
Према њеним речима, то је актуелан и неопходан комад, који говори о скидању оклопа, о дозвољавању могућности да будемо вољени, па и повређени, јер супротан став неминовно води ка празнини.
“Ова партија шаха двоје интелигентних и атрактивних, али емоционално осакаћених људи је ипак дирљива, јер они пристају да дају шансу вези која од старта изгледа осуђена на пропаст и освајају нас идејом да и аутсајдери могу једноставно упловити у луку љубави”, истиче редитељка Пухарић.
Текст је адаптирала млада драматуршкиња Јелена Палигорић, која је напоменула да се представа доста разликује од филма - нема споредних ликова, већ је дуодрама.
“Оквир је борба двоје усамљених људи да пронађу себе и превазиђу страхове. Прича је романтична, али и са ставом против правила које намеће друштво да, ако нисте млади, немате права да се заљубите”, рекла је Јелена Палигорић.
Слобода Мићаловић је изјавила да јој је драго што су нашли текст који је лично интересује, посебно питање зашто се људи затварају.
“Човек је усамљен и као да почиње да ужива у томе. Интересује ме шта је то што може да вас продрма, извуче из те чауре. На крају се увек испостави да је најважнија љубав, због ње вреди живети”, рекла је Слобода Мићаловић.
Игор Ђорђевић је изјавио да су на пробама “бежали од позоришта” настојећи да се понашају животно, аутентично.
“Мој лик је шармантан и племенит, искрен у намери да освоји љубав. Уживам играјући га сваком ћелијом”, додао је Ђорђевић.
Представа је урађена у сарадњи са Народноим позориштем из Сомбора, где ће премијера бити 15. јуна у оквиру 24. Позоришног маратона.
Сценограф и костимограф је Вања Поповић, композитори су Матија Анђелковић и Марко Марић, дизајнер звука Владимир Петричевић, продуцент Борис Мишковић.