Вести

Премијера комичне опере Ђузепеа Вердија „Фалстаф“, 3. јуна на Великој сцени

1 јун 2023

Премијера комичне опере Ђузепеа Вердија „Фалстаф“, под диригентском управом Бојана Суђића, у режији Небојше Брадића, биће одржана у суботу 3. јуна (19,30) на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

Верди, који је „Фалстафа“ написао у осамдесетој години живота, уткао је у то дело своје целокупно животно искуство, остављајући мелодијско-хармонску допадљивост и предвидљивост у многоме у сопственој прошлости, идући ка неочекиваним решењима и изразу који му до тада није био својствен.

„Да би компоновао комичну оперу, Вердију је био потребан подстрек у виду доброг либрета. Шекспирове Веселе жене виндзорске су много од своје несумњиве врцавости постигле на рачун подсмеха главном јунаку. Либретиста Ариго Боито је, захваљујући изванредном литерарном сецирању текста, вратио у живот оригиналног, правог Фалстафа. Заменивши дебељка из Веселих жена виндзорских нитковом-филозофом из Хенрија IV он је дао Вердију прилику да креира аутентично шекспировско дело што комична опера заснована на Веселим женама не би могла бити. Моје уверење је да је ова опера потврда непоправљивог оптимизма света и човечанства у сусрету са свим могућим недаћама“, каже Брадић.

Маестро Бојан Суђић указује да смех којим Верди завршава „Фалстафа“ није баналан, већ је он дат у широкој емоционалној палети свих протагониста.

„Опера Фалстаф је својеврсна Commedia dell' Arte у којој се Верди подсмева скоро свим протагонистима, остављајући само љубав и занос двоје младих, Нанете и Фентона, да лебди изнад општег метежа као чиста неукаљана емоција, док све остало може да се подведе под фарсу. За разлику од осталих Вердијевих опера, у Фалстафу је све подређено радњи, а веома мало тога певачкој фрази, па верујем да ће многи пожелети да виде и чују оперу неколико пута, увек откривајући бројне нове драмске и музичке слојеве. Фалстаф доноси актуелност, свежину, разиграност, ведрину... генијалног Шекспира у либретистичкој адаптацији изванредног Боита. Дакле, представа је намењена сладокусцима који не долазе у оперу само да чују познату арију или високо Ц“, поручује маестро Суђић који ће у Народном позоришту, први пут после 18 година, дириговати једном оперском премијером.

Сценографију је креирао Герослав Зарић, а костиме Марина Вукасовић Меденица.

У уметничком тиму су и Едит Македонска/ Весна Јансенс (концертмајстори), Ђорђе Станковић (шеф Хора), Исидора Станишић (кореограф), Ана Григоровић (помоћник редитеља), Владислава Kанингтон (асистент сценографа) и Ивана Младеновић (асистент костимографа).

Насловној јунака Сера Џона Фалстафа на премијери ће певати Небојша Бабић, а у великом ансамблу су и Синиша Радин (Фентон), Александар Дојковић (Др Кајус), Дарко Ђорђевић (Бардолф), Михаило Шљивић (Пистол), Соња Шарић (Мис Алиса Форд), Драгутин Матић (Форд), Снежана Савичић Секулић (Нанета), Сања Анастасиа (Газдарица Квикли) и Драгана Поповић (Мис Мег Пејџ).

У представи учествују Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду.

Прва реприза биће одржана 6. јуна, а до краја месеца, „Фалстаф“ ће бити на репертоару и 29. јуна.  

Поводом премијере, у фоајеу партера Велике сцене биће постављена изложба „Фалстаф на сцени Народног позоришта“.

Галерија