Вести

ПРИЗНАЊА СТРУЧНОГ ЖИРИЈА ХАНИ СЕЛИМОВИЋ И ПРЕДРАГУ ЕЈДУСУ НА 24. ФЕСТИВАЛУ МАЛИХ СЦЕНА У РИЈЕЦИ, „ИВАНОВУ“ НАГРАДА ПУБЛИКЕ "ДАЛИБОР ФОРЕТИЋ"

11 мај 2017

Стручни жири 24. Фестивала Малих сцена у Ријеци наградио је драмске уметнике Хану Селимовић и Предрага Ејдуса за улоге у Чеховљевом „Иванову“, који је добио и највишу просечну оцену публике – 4,66. (Награда "Далибор Форетић")
Жири, којим је председавала драматуршкиња из Загреба Жељка Турчиновић, а чланови су били београдски глумац Бранко Цвејић, те глумац и драмски писац из Сплита Елвис Бошњак, одлучио је да Селимовићевој припадне Награда "Вељко Маричић" за најбољу женску улогу (Саша – “Иванов”), а Ејдусу - Награда "Вељко Маричић" за најбољу епизодну улогу (Шабељски” – “Иванов”).
- Хана Селимовић осваја једноставношћу и прецизношћу и уводи Чеховљеву Сашу у 21. стољеће. Дјевојчица у њој романтично бира патника на почетку представе али га као жена свјесно одбацује на крају, изабравши себе. У сценској минијатури грофа Шабељског глумац Предраг Ејдус креира лик модерне луде међу несретницима која у суморну, дефетистичку атмосферу доноси опимистично озрачје, поучавајући да је живот ипак најљепша игра – наведено је у образложењу жирија.   
Представа, у адаптацији и режији Татјане Мандић Ригонат, изведена је 5. маја у оквиру Главног програма, а оцена публике је једна од десет најбољих у историји тог фестивала који се одржава од 1994. године.  
Најбоља представа у целини, према оцени стручног жирија, је “Хинкеман” Загребачког казалишта младих”, док је редитељ те представе Игор Вук Торбица проглашен за најбољег редитеља фестивала, на којем је уручена и Награда за најбољег глумца, Награда за најбољу младу глумицу, Награда за најбољи драмски текст, Награда за најбољу музику….
На програму овогодишњег фестивала, од 2. до 10. маја, у селекцији Бојана Муњина, на сценама Хрватског културног дома на Сушаку и ХНК Ивана пл. Зајца у Ријеци, изведено је девет представа из Хрватске, Србије, Литваније и Русије.
М.Б.

Више о гостовању "Иванова" у Ријеци и Загребу можете прочитати ОВДЕ