Вести

ПРОФ. ДР ВУЈАДИН МИЛАНОВИЋ, ГОСТОВАО У ЦИКЛУСУ "ЛАЗА & ВИЛ РАЗГОВОРИ" У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

30 новембар 2014

У оквиру циклуса "Лаза & Вил разговори", који је био на репертоару Музеја Народног позоришта у Београду у недељу 30. новембра, гостовао је проф. др Вујадин Милановић.
Разговор са господином Милановићем на тему "Лаза Костић као преводилац и критичар Шекспира", водила је директорка Фондације "Лаза Костић" Марина Милић Апостоловић.
У оквиру програма, представили су се и "Лазини трубадури", који су извели две пригодне песме.
Циклус "Лаза & Вил разговори", који су покренути 17. новембра прошле године, одржавају се уочи сваког извођења "Хенрија Шестог" у Националном театру, а теме су везане не само за поменуту представу, него и за богато стваралаштво чувеног енглеског песника и драмског писца Вилијама Шекспира и славног српског књижевника и поете Лазе Костића.
Овај комад, који је Народно позориште урадило у копродукцији са Фондом „Лаза Костић“ и Глоб театром, премијерно је изведен на сцени тог чувеног лондонског позоришта 11. маја 2012. године у оквиру „Културне олимпијаде“.
После тога, и уз редован репертоар на матичној сцени, „Хенри Шести" је учествовао на значајним фестивалима у земљи, као и у региону - Град театар Будва у Црној Гори, Битола Шекспир фестивал у Македонији, Интернационални фестивал класичног театра у румунском граду Араду, Први интернационални фестивал театара балканских земаља у Бурси, у северозападној Турској...
Циклус, који се организује по узору на велике светске центре, пре свега на традицију у Глоб театру, у којем се уочи представа одржавају стимулативна предавања везана за редовне репертоарске продукције, представља наставак успешне сарадње између Народног позоришта и Фонда „Лаза Костић“.  
Наредни "Лаза & Вил разговори", одржаће се 11. децембра (18,30), а гости ће бити академици Владимир Јокановић и Драган Данкуц.
Улаз је слободан.
М.Б.