Вести

Славни баритон светског гласа Жељко Лучић нови уметнички директор Опере Народног позоришта

25 јануар 2024

Славни баритон светског гласа Жељко Лучић именован је 25. јануара за новог уметничког директора Опере Народног позоришта  у Београду.

„Задовољство ми је и велика част што ћу бити члан овог предивног ансамбла и што ћу својим доприносом, надам се, остварити да наставимо путевима славе, и да уз сарадњу са  господином Гонцићем  и господином Ђурковићем остваримо што боље резултате”, изјавио је Жељко Лучић, након потписивања уговора.

Више од две и по деценије гради веома успешну каријеру у иностранству, наступајући у најпрестижнијим оперским кућама на свету, као што  су Метрополитен Опера, Миланска скала, Kраљевска опера у Лондону, Опера у Сан Франциску, Национални театар Париске опере, Бечка државна опера...

Његови многобројни ангажмани у Метрополитен опери обухватају извођења насловних рола у Магбету, Набуку и Риголету, као и улоге Алфија у опери Kавалерија рустикана, Амонасра у Аиди, Жоржа Жермона у Травијати, Грофа Луне у Трубадуру, Енрика у Лучији од Ламермура, Јована у Саломи и Скарпије у Тоски.  

Студије соло певања завршио је на Музичкој академији у Новом Саду у класи професорке Бисерке Цвејић. 
 

Галерија