СОПРАН ТУГБА ДЕКАК (ТУРСКА) У УЛОЗИ МИКАЕЛЕ, 26. ОКТОБРА ГОСТУЈЕ У БИЗЕОВОЈ ОПЕРИ „КАРМЕН“

24 октобар 2016

Турска уметница, сопран Тугба Декак, чланица државне опере у Анкари, гостоваће у улози Микаеле у Бизеовој „Кармен“ која ће под диригентском управом Зорице Митев Војновић бити изведена у среду 26. октобра (19,00) на Великој сцени.
Насловну ролу певаће мецосопран Александра Ангелов, а у улози Дон Хозеа наступиће тенор Дејан Максимовић.
У ансамблу су и Александар Стаматовић (Ескамиљо), Иванка Раковић Крстоношић (Фраскита), Љубица Вранеш (Мерцедес), Данило Стошић (Ремандадо), Вук Матић (Зунига), Павле Жарков (Данкаиро) и Вук Зекић (Моралес).
У представи учествују Оркестар, Хор и балетски ансамбл Народног позоришта у Београду, као и Дечији хор "Хориславци".
Опера у четири чина "Кармен", у режији Небојше Брадића, имала је три равноправне премијере - 24. и 25. марта и 7. априла 2012. године.
Сценографију је креирао Герослав Зарић, костиме је урадила Катарина Грчић Николић, а кореографију Емилија Јовановић.
Брадић је изместио радњу у време грађанског рата у Шпанији, а посебна атмосфера добила се ангажовањем дела ансамбла Балета, коришћењем неких традиционалних борби које се увек везују за “Кармен”, као и убацивањем елемената фламенко музике.
Представа ће бити одиграна поводом Дана Републике Турске, у сарадњи са Институтом "Yunus Emre".
М.Б.

ТУГБА ДЕКАК

Рођена је 1982. године. Уписала се на Конзерваторијум Универзитета у Анкари 2002. Дипломирала је 2006, као најбоља у класи, а током студија је сарађивала са Ојлун Давран Ердај. Исте године је почела да ради у Државном оперском и балетском театру у Анкари. Током 2007. је похађала мастер клас у Римској опери код диригента Маура Тромбете и учествовала је на концертима.
Примљена на једногодишњи ангажман у Оперском студију у престижној Музичкој академији „Санта Чечилија“ у Риму 2009. Радила је са педагозима попут Ренате Ското (вокална интерпретација), Ане Ванди (вокална техника) и Ћезара Скартона (глума, сценски покрет и дикција италијанског језика). Наступала је у улози Грофице од Фолвила у опери Ђ. Росинија Путовање у Ремс.
Током 2015. је била ангажована у Опери у Рину, Француска.
И даље ради у Државном оперском и балетском театру у Анкари.

Репертоар:

Леонора (Трубадур, Верди)
Мими (Боеми, Пучини)
Микаела (Кармен, Бизе)
Доња Елвира (Дон Ђовани, Моцарт)
Розалинда (Слепи миш, Штраус)
Виолета (Травијата, Верди)
Ана (Ана Болен, Доницети)
Лиу (Турандот, Пучини)
Анина (Ноћ у Венедигу, Штраус II)